Cinci mituri despre viaţa sănătoasă, desființate de știința modernă

0
223

Cu toţii vrem să ducem o viaţă sănătoasă şi ascultăm sfatu­rile venite din partea „specia­liştilor”. Însă uneori aceste sfaturi nu se bazează pe studii ştiinţifice şi atunci când sunt verificate „sub lupă” avem parte de surprize.
Opt ore de somn ne prelungesc viaţa, 10.000 de paşi pe zi ne scapă de boli cardiovasculare, stres şi de diabet sau 2,5 litri de apă pe zi ne menţin hidrataţi. Iată câteva dintre miturile pe care cu toţii le cunoaştem, când vrem să ducem un stil de viaţă sănătos.
Iată care sunt cele cinci mituri desfiinţate de ştiinţa modernă.
1. Se spune că este nevoie să facem 10.000 de paşi în fiecare zi pentru a ne feri de boli cardiovasculare şi de obezitate. S-a demonstrat că sunt suficienţi 5.500 de paşi pentru că 10.000 de paşi reprezin­tă „antrenamentul de refacere al atleţilor de la Olimpiada din 1964 de la Tokyo”.
2. Cinci porţii de fructe şi legume pe zi ne scapă de boli. S-a demonstrat că avem nevoie de 10 porţii de crudităţi pentru a întări sistemul imunitar şi pentru a scădea riscul apariţiei cancerului, diabetului şi a bolilor cardiovasculare.
3. Se spune că opt ore de somn pe noapte sunt perfecte pentru un organism sănătos. S-a demonstrat ştiinţific că adulţii au nevoie de aproape 9 ore de somn pentru a reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2. În cazul copiilor şi al adolescenţilor sunt necesare 7-8 ore de somn pe noapte.
4. Opt pahare de apă pe zi, adică 2,5 litri, sunt suficienţi pentru a ne menţine hidrataţi. S-a demonstrat ştiinţific că trebuie să bem un mililitru de apă pentru fie­care calorie consumată. Asta înseamnă că de-a lungul unei zile de vară, de exemplu, putem ajunge şi la 4 litri de apă pe zi. Tot­odată, expertul american în educaţie fizică şi sport Tamara Hew-Butler a demonstrat la finele anului trecut că „prea multă apă dăunează grav sănătăţii”.
5. O oră de bronzat pe zi ne scapă de problemele cu articulaţiile şi fixarea calciului în oase. S-a demonstrat că sunt
suficiente 15 minute pe zi pentru ca pie­lea noastră să înceapă să producă vita­mina D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.