sifUpdate1
Printre persoanele reținute, pe lângă Dragoș Bîlteanu, șeful SIF Banat-Crișana, în această situaţie se mai află, conform Realitate.net, omul de afaceri Najib El Lakis (membru în CA de la SIF Banat-Crișana), Stere Gardan (acționar casă de brokeraj), avocatul Nicolae Mergeani și Adrian Victor Prodan (membru în CA de la SIF Muntenia). Aceștia vor fi prezentați judecătorului cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul în acest dosar este estimat de procurorii DIICOT la peste 62,5 milioane lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus, marţi dimineaţă, reţinerea a cinci suspecţi dintre cele 28 de persoane acuzate de manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani în cazul celor două SIF-uri – Banat-Crişana, respectiv Muntenia.
Printre aceştia, se pare că a fost reţinut şi Dragoş Bîlteanu, directorul general al SIF Banat-Crişana.
Prejudiciul estimat este de aproximativ 13 milioane de euro.
Reamintim că luni, procurorii DIICOT, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat, nu mai puţin de 31 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Arad, Ilfov şi municipiul Bucureşti, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 –2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat Crisana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpose.
“Suspecţii au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare (…)”, spuneau anchetatorii.
Anchetatorii au mai stabilit că beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF BANAT CRIŞANA SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Recomandările redacției