Bolile, decalajul dintre cei bogaţi și cei săraci, schimbările clima­tice și conflictele din interiorul și dintre naţiuni vor reprezenta pro­vocări și mai mari în deceniile următoare, pandemia de Covid-19 înrăutăţind deja unele dintre aceste probleme, relevă un raport al serviciilor de informaţii ame­ricane, potrivit Reuters.
Raportul întocmit la fiecare patru ani de principalii analişti ai serviciilor secrete din SUA evaluează tendinţele politice, econo­mice, sociale care vor forma mediul de securitate naţional în următorii 20 de ani.
Rivalitatea dintre China şi o coaliţie de ţări occidentale condusă de SUA se va intensifica cel mai probabil, alimentată de schimbări de putere militară, demografie, tehnologie şi „intensificarea diviziunilor asupra modelelor de guvernare”, se arată în raportul Global Trends 2040, realizat de Consiliul Naţional de Securitate al SUA (NIC).
Puteri regionale şi actori nestatali pot exercita o influenţă mai mare, având ca re­zultat probabil „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte şi mai volatil” şi o coo­- perare internaţională slăbită.
Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare şi perturbările teh­nologice „se vor manifesta tot mai frecvent şi mai intens în aproape fiecare regiune şi ţară”, producând „tensiuni generalizate în state şi societăţi, precum şi şocuri care ar putea fi catastrofale”, se arată în raport.
Totodată, potrivit acestuia, pandemia provocată de coronavirus, care a ucis peste trei milioane de oameni, a marcat cea mai mare „perturbare globală” de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecinţe care vor dura probabil ani de zile.
Covid-19 a expus și a extins disparităţile în domeniul sănătăţii, a crescut datoriile na­ţionale, a accelerat naţionalismul şi polarizarea politică, a adâncit inegalităţile, a alimentat neîncrederea în guverne şi a evidenţiat eşecul cooperării internaţionale. „Există un anumit set de tendinţe pe care le-am identificat şi care par să devi­nă mai puternice din cauza pandemiei”, a spus un oficial al consiliului.
Raportul serviciilor de informaţii americane prezintă, în total, cinci scenarii despre cum ar putea arăta lumea în 2040.
În cele mai optimiste – care indică o „renaştere a democraţiilor” – guvernele democratice s-ar dovedi „mai capabile să încura­- jeze cercetarea ştiinţifică şi inovaţia tehnologică, catalizând un boom economic” ce le va permite să facă faţă tensiunilor interne şi să reziste rivalilor internaţionali.
Cel mai pesimist scenariu – „tragedie şi mobilizare” – postulează că pandemia şi în­călzirea globală ar putea afecta resursele de hrană la nivel mondial, ceea ce va duce la conflicte de stradă soldate cu mii de morți.

Recomandările redacției