Coronavirusul a schimbat modul de viață multor oameni. Școlile și grădinițele s-au închis, iar mulți părinți lucrează de acasă. În acest timp, pe mediile de informare suntem bombardați cu date, unele copleșitoare, des­pre Covid-19. Printre cei mai expuși la astfel de informații sunt copiii, scrie Click.
Copiii asistă fără să vrea la discuții des­pre coronavirus și încep să pună întrebări. Specialiștii spun să fim cu băgare de sea­mă deoarece copiilor le poate fi greu să înțeleagă ce văd pe internet sau la televizor, sau ce aud de la alte persoane, astfel încât pot fi deosebit de vulnerabili în fața sentimen­telor de anxietate, stres și tristețe.
Nu vă fie frică să discutați cu ei. Majoritatea copiilor vor auzi deja despre virus sau vor vedea persoane pur­tând măști pentru față, așa că părinții nu ar trebui să evite să vorbească despre asta. A nu vorbi despre ceva poate face de fapt copiii să-și facă griji.
Iată câteva sfaturi venite de la UNICEF care te pot ajuta.
1. Pune întrebări deschise și ascultă. Începe prin a-i îndemna pe copii să vor­beas­că despre această problemă. Află cât de mult știu deja. Dacă sunt foarte mici și nu au auzit deja despre epidemie, s-ar putea să nu fie nevoie să abordezi subiectul, dar e o ocazie bună pentru a le aminti despre măsurile bune de igienă. Arată-le înțelegere pentru ceea ce simt ei și spu-ne-le că este firesc să se simtă speriați de aceste lucruri.
2. Fii sincer: explică-i adevărul într-un mod accesibil copilului. Copiii au dreptul la informații reale despre ceea ce se întâmplă în lume, dar adulții au, de asemenea, res­ponsabilitatea de a-i feri de dis­- comfort. Utilizează un limbaj adecvat vârstei, urmă­rește-le reacțiile și acordați atenție nivelului lor de anxietate. De asemenea, explică-le faptul că unele informații din mediul online nu sunt adevă­rate și că este mai bine să avem încredere în experți.
3. Arată-le cum să se protejeze pe ei înșiși și pe prietenii lor. Una dintre cele mai bune metode de a-i feri pe copii de coronavirus și de alte boli este de a încuraja, pur și simplu, spălarea regulată a mâinilor. De asemenea, le poți arăta cum să strănute sau să tușească în pliul cotului; explică-le că cel mai bine este să nu vă apropiați prea mult de persoanele care au aceste simptome și cere să vă spună dacă încep să simtă că au febră, că tușesc sau au dificultăți de respirație.
4. Fă-i să se simtă în siguranță. Copiii pot să nu facă distincția între ima­ginile de pe ecran și propria lor realitate și pot crede că sunt în pericol iminent. Îi poți ajuta pe copii să gestioneze stresul, ofe­rindu-le opor­tunități de a se juca și relaxa, atunci când este posibil. Păstrează rutina și programul obișnuite, cât de mult posibil, mai ales îna­inte de culcare, sau contribuie la crearea de noi rutine într-un mediu nou.
5. Vorbește-le despre exemplele po­zitive. Este important pentru copii să știe că oamenii se ajută reciproc, prin fapte bune și acte de generozitate.Povestește-le des­pre personalul medical, oamenii de știință, tinerii și alte persoane care fac eforturi pentru a opri răspândirea bolii și pentru a păstra comunitatea în siguranță.
Important! Asigură-te că discuția nu le-a produs copiilor disconfort. Pe măsură ce conversația se încheie, înceară să le măsori nivelul de anxietate, urmărindu-le limbajul corpului, tonul vocii și respirația. De asemenea, reamintește-le că pot sta oricând de vorbă cu tine și pe alte teme dificile. Spune-le că îți pasă, că îi asculți și că vei fi lângă ei ori de câte ori se simt îngrijorați.

Recomandările redacției