Cinci tablouri ale lui Hitler, scoase la licitaţie în Nuremberg

0
272

Cinci tablouri atribuite lui Adolf Hitler, printre care un peisaj cu un preţ de pornire de 45.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la Nuremberg, în Germania, de casa de licitaţii Weidler, însă evenimentul este considerat de mulţi unul „de prost gust”, potrivit Mediafax.
Printre obiectele scoase la licitaţie se numără un peisaj cu un lac montan, cu un preţ de pornire de 45.000 de euro, dar şi un fotoliu cu zvastică, despre care se presupune că i-a aparţinut lui Adolf Hitler.
Primarul oraşului Nuremberg – unde au fost judecaţi criminalii de război nazişti în 1945 -, Ulrich Maly, a criticat licitaţia, ca­lificând-o „de prost gust”, potrivit publicaţiei Sueddeutsche Zeitung.
Iniţial, au fost anunţate pentru licitaţie 31 de tablouri, atribuite dictatorului na­zist (1889 – 1945), fără însă să existe dovezi clare privind autenticitatea acestora. Tablourile au, în total, 23 de proprie­tari diferiţi.
„Nu am văzut niciodată o asemenea licitaţie, cu un număr atât de mare de opere atribuite lui Adolf Hitler”, a declarat, la începutul săptămânii, pentru Le Figaro, Stephan Klingen, de la Institutul central de istoria artei din Munchen.
După ce a ratat examenul de admitere la Academia de Arte Frumoase din Viena, Adolf Hitler, ale cărui talente artistice au fost mereu considerate mediocre, a continuat să picteze. Copia scene de pe cărţile poştale, pe care le vindea apoi turiştilor.
După ce a fost numit şef al Partidului Muncitoresc German, mai mulţi falsificatori, printre care fostul asociat al lui Hitler, Reinhold Hanisch, au produs la scară mare desene pe care le-au atribuit fuhrer-ului.
Scoaterea la vânzare a unora dintre lucrările lui Hitler a stârnit polemici în ultimii ani. Vânzarea acestor obiecte nu este interzisă, atât timp cât nu prezintă simboluri naziste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.