În acest sfârşit de săptămână, poliţiştii de frontieră arădeni au depistat cinci cetățeni străini, trei turci, un algerian şi un albanez, care au încercat să iasă ilegal din ţară spre Ungaria, fie folosindu-se de cărți de identitate false, fie încercând să treacă pe la frontiera verde.
Duminică, 24.06.2018, ora 05.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren internaţional, o persoană care s-a legitimat la controlul de frontieră cu o carte de identitate belgiană.
Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentul pre­zentat nu îndeplinește condi­țiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals, motiv pentru care persoana în cauză a fost dusă la sediul instituției pentru cercetări. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că bărbatul este un cetățean algerian, C. K., în vârstă de 28 de ani.
Tot la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, dar în data de 22.06.2018, poliţiştii de frontieră au depistat în trenul internaţional care circula pe relaţia Bucureşti-Budapesta trei persoane, un bărbat şi două femei, care s-au legitimat cu cărți de identitate bulgăreşti. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentele prezentate la control sunt false, iar în urma verificărilor efectuate, au stabilit că persoanele în cauză sunt cetățenii turci S. E., H. C. și F. K., având vârste cuprinse între 27 și 48 de ani.
În ambele cazuri, persoanele au declarat că au obţinut cărțile de identitate false de la persoane necunoscute, pentru care au plătit diferite sume de bani şi au recurs la această metodă deoarece doreau să călătorească în Spațiul Schengen şi nu dețineau vize valabile.
În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi fals privind identitatea, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Luni, 25.06.2018, în jurul orei 01.00, în cadrul unei acţiuni specifice pentru combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Nădlac au depistat un tânăr care se deplasa pe jos, pe câmp, spre Ungaria. Persoana în cauză a fost reţinută la aproximativ 100 de metri interior faţă de linia de frontieră şi a fost condusă la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac pentru cercetări.
Astfel, polițiștii de frontieră au stabilit că este cetăţeanul din Albania F. K., în vârstă de 27 de ani. Tânărul a declarat că intenţiona să ajungă într-un stat din Spaţiul Schenghen şi a recurs la această metodă pentru că are interdicţie de a intra în Spațiul Schengen.
„Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanei în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun”, a declarat Sorina Tocaciu, purtător de cuvânt în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad.

Recomandările redacției