Într-o perioadă în care ni se tot spune despre păstrarea regulilor minime de igienă, mai există din păcate școli cu toaleta în curte și fără apă curentă. Aici oricât ar vrea, cei mici nu pot beneficia de condițiile minime de igienă impuse. În sistemul de învățământ din România erau la începutul anului școlar 1.176 de școli cu toalete în curte, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Majoritatea acestor școli sunt în mediul rural.

În județul Arad există câteva unități de învățământ care necesită amenajări de grupuri sanitare conforme propuse de ISJ și necuprinse de MEC în 2020 în programul de reabilitare. Astfel, la Nădab unde învață 85 de elevi în ciclul primar și 65 la ciclul gimnazial, cu toate ca există rețea de apă canal, toaletele sunt în curte. La școala gimnazială Iacobini învață 25 de elevi, rețea de apă există, însă canal nu. Grădinița din Moțiori comuna Apateu, are 14 copii, aici neexistând nici rețea de apă și nici canal, iar toaletele sunt în curte. În satul Sânpaul din comuna Șofronea învață 14 elevi și cu toate că există rețea de apă și canal.

Ministerul Fondurilor Europene a publicat recent lista celor 347 de școli și grădinițe care nu au grupuri sanitare sau au latrină în curteși care pot accesa fonduri europene. Documentul este o anexă la Ghidul solicitantului pentru programul de finanțare „Consolidarea capacităţii unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2″, pus în consultare publică.

Ghidul se adresează școlilor și autorităților locale care pot depune cereri de finanțare pentru a cumpăra “containere sanitare” după data de 5 octombrie 2020, potrivit calendarului, adică după 3 săptămâni de la începerea cursurilor, pe 14 septembrie. Doar școlile menționate mai sus, sunt eligibile, anunță ministerul. Este vorba despre cele cinci școli și grădinițe din județul Arad, care “nu au fost cuprinse pentru finanțare în programul Ministerului Educației în anul 2020”, potrivit documentului.

Dacă o școală vrea să ia finanțare, dar nu este pe listă, poate solicita dar are nevoie mai întâi de un aviz de la Ministerul Educației, potrivit ghidului. “Lista unităților de învățământ este indicativă. În situația în care o unitate de învățământ care nu se regăsește în Anexa 14 solicită finanțare pentru acțiuni de tip B, se va prezenta avizul Ministerului Educației și Cercetării care va certifica necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activității didactice prin dotarea cu containere sanitare mobile, precum și faptul că nu au beneficiat de finanțare anterioară acordată în același scop”.

Apelul de proiecte lansat de ghid este “apel de proiecte necompetitiv cu depunere continuă, în limita bugetului alocat”, se arată în document.

Data deschidere apel de proiecte: 05.10.2020

Dată şi oră începere depunere de proiecte: 05.10.2020, ora 16:00

Dată şi oră închidere depunere de proiecte: 15.01.2021, ora 16:00

Proiectele care pot fi finanțate sunt de două tipuri: containere mobile sanitare destinate asigurării condițiilor igienico-sanitare minime necesare pentru prevenirea și diminuarea răspândirii potențiale a infecției SARS-CoV-2 și un alt proiect pentru echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, combinezoane precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2;

Containerele sanitare mobile vor fi aplasate tot în curtea instituțiilor de învățământ.

Valoarea maximă eligibilă a investițiilor propuse pentru o unitate de învățământ preuniversitar de stat, indiferent de tipul solicitantului, nu poate depăși 250.000 euro.

Aceeași unitate de învățământ poate fi sprijinită printr-un singur proiect, indiferent de tipul solicitantului sau formei de parteneriat, se mai arată în ghid.

Recomandările redacției