Cine a fost Gogea Mitu, Goliat de România. Ce înălţime avea uriaşul

0
387

Pe numele său real Dumitru Ştefănescu, Gogea Mitu a rămas în istorie ca fiind cel mai înalt român. A avut o interesantă poveste de viaţă şi a murit la 22 de ani, din cauza tuberculozei.
Gogea Mitu este românul cunoscut pentru înălţimea sa. Există mai multe surse privind numele său. „Uriaşul” s-ar fi numit Gogu Ştefănescu sau Dumitru Goagă.
Gogea Mitu s-a născut pe 14 iulie 1914 în Mârşani, Dolj. A fost racolat în adolescen­ţă de un circ din Praga, care l-a prezentat ca o curiozitate umană. După o perioadă, a ajuns la celebrul circ Globus din Monaco.
Cât de înalt era?
Gogea Mitu a avut 2,36 m (conform altor surse 2,42 sau 2,44) şi cântărea 146 de kilograme. Mai aproape de realitate ar fi înălţimea de 2,36 m, considerându-se că alte dimensiuni mai mari ar fi fost exagerări ale companiilor de circ, care aveau tot interesul să îl prezinte cât mai înalt.
A practicat box
Italianul Umberto Lancia, fost boxer, l-a învăţat să boxeze. De altfel, primul meci al lui Gogea Mitu ar fi fost cu antrenorul său. A făcut primele cursuri de box la Paris şi, după ce a dobândit cunoştinţele de bază, a fost aruncat în ring. Primul învins prin KO de uriaşul român a fost italianul Severio Gizzo, pe 7 iunie 1935. Se spune că, în ciuda tehnicii stângace şi a lipsei de experienţă, statura impresionantă a lui Gogea era, de fapt, punctul său forte ca boxer. Pe majoritatea adversarilor i-a învins prin KO.
Presa străină îl prezenta drept „Goliat de România” sau „Uriaşul din Mârşani”. În următorii ani, Mitu a participat la o serie de turneuri de box în Italia şi Franţa. Românul a încasat sume impresionante pe care le trimitea acasă părinţilor. Mitu Gogea a ajuns titlu de senzaţie pe paginile multor prestigioase cotidiene din Europa.
A murit de tuberculoză
Gogea Mitu s-a îmbolnăvit în 1936. Pe când se întorcea cu trenul de la Paris la Bucureşti, uriaşul a deschis fereastra pentru că îi era cald şi, din cauza aerului rece, a răcit. Ajuns la Bucureşti, cu simptome de răceală agravate, uriaşul s-a internat la Spitalul Filantropia. Medicii au dat verdictul: tuberculoză. A murit pe 22 iunie 1936 la spitalul la care fusese internat. Rudele au contestat varianta morţii din cauza tuberculozei, acu­zând că uriaşul a fost ucis de cei invidioşi pe succesul său. Presa vremii a comentat îndelung moartea uriaşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.