Cine, ce şi cui promite?

0
260

Preşedintele Iohannis a declarat că cel mai târziu marţi, adică astăzi, va anunţa numele premierului însărcinat cu formarea noului guvern. Înainte de a face anunţul, dacă îl va face, va avea o nouă rundă de consultări cu partidele politice. De ce a fost nevoie de alte discuţii, după ce toate partidele declaraseră că vor acorda votul de învestitură guvernului minoritar PNL, sub conducerea lui Ludovic Orban? Probabil, pentru că partidele au ieşit între timp cu tot felul de declaraţii privind condiţiile în care vor susţine Guvernul Orban. Cum pretenţiile se bat cap în cap, Iohannis vrea să se asigure că nu se va trezi cu respingerea noului cabinet de către Parlament, că declaraţiile belicoase nu se referă la votul de învestitură, ci doar la comportamentul ulterior al partidelor. Or, una este votarea învestirii şi alta este susţinerea guvernului învestit. Chiar PSD-iştii au ţinut să clarifice acest aspect. După ce purtătorul de cuvânt al partidului, Valeriu Steriu a anunţat că PSD s-a răzgândit şi s-ar putea să nu mai susţină Guvernul Orban, Marcel Ciolacu a venit imediat cu precizări, după şedinţa Comitetului Executiv. PSD, spune Ciolacu, va acorda guvernului o lună de miere, după care va trece la atac pe toate fronturile, în opoziţie. Aşadar, nu intră în discuţie votul de învestire.
Chiar dacă în privinţa PSD Iohannis a putut sta liniştit, probabil că nu a fost sigur că şi celelalte partide vor proceda la fel, ci vor dori să primească asigurări de la bun început, pentru a vota instalarea noului guvern. Problema este că, aşa cum spuneam, condiţiile puse de către partide se bat cap în cap. De pildă, USR şi PMP ţin morţiş la alegerea primarilor în două tururi, această condiţie fiind cap de listă. UDMR, însă, afirmă răspicat că prima condiţie pentru susţinerea guvernului este ca primarii să fie aleşi ca şi până acum, într-un singur tur. Este de la sine înţeles, dacă se revine la alegerea în două tururi, UDMR pierde o sumedenie de primari în localitălile în care românii, majoritari fiind, se vor coaliza în turul doi pentru alegerea unor primari români.
Cum va rezolva Iohannis problema? Probabil că, neavând încotro, preşedintele va promite ambelor tabere că situaţia se va rezolva în sensul dorit de fiecare, după instalarea guvernului, dar că acum nu poate să declare public nimic pe această temă. După părerea mea, cei păcăliţi vor fi USR-iştii, iar primarii vor fi aleşi tot ca şi până acum, mai ales că, aşa cum am mai explicat, în principal nu este vorba doar despre interesul UDMR, ci nici PSD-iştii nici liberalii nu vor vota schimbarea legii.
Vom vedea cum vor decurge lucrurile, dar dacă declaraţiile belicoase ale USR nu se vor nuanţa, încep să cred că, de fapt, Iohannis îi pregăteşte o ţeapă de zile mari lui Ludovic Orban, care, de fapt, nu ar fi opţiunea lui reală, ci cu totul şi cu totul alta. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.