Cine îşi tine angajaţii în frig, riscă o amendă de 2500 lei

0
323

Temperaturile scăzute din ultima vreme, îngreunează munca celor care sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea afară. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia angajatorilor de pe raza județului Arad că, în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute (temperaturi care scad sub – 20 grade Celsius sau care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel), au obligația să asigure salariaților care lucrează în aer liber o serie de măsuri minimale, menite să protejeze și să menţină starea de sănătate.

În acest sens, angajatorii sunt obligaţi să  asigure echipamentul individual de protecție şi să amenajeze spații fixe sau mobile unde să se ofere  ceai fierbinte oamenilor.  

În cazul în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, se vor stabili de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor luarea unor anumite masuri de protecţie.În cazul temperaturlor scăzute, angajatorii trebuie să reducă duratei zilei de lucru.

Măsurile se vor lua în situația în care temperaturile scăzute extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Angajatorii trebuie să știe că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

În același context, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat precum şi modalităţile de plată.  

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, în sarcina angajaților sunt stabilite, de asemenea, anumite obligații.

Astfel, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare, precum şi controlul medical periodic, urmărind astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute.

Mutarea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni precum și pentru cele care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme;

‘’Nerespectarea dispozițiilor legale în materie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni’’, precizează biroul de presă al ITM Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.