Premierul Dacian Cioloş a spus, duminică, într-un interviu la postul public de radio, că le-a recomandat miniştrilor să semneze o declaraţie de integritate, precizând că i se pare important ca semnalul pentru transparenţă şi integritate să fie dat chiar de la nivelul Guvernului. El a adăugat că este conştient de faptul că Executivul are anumite atribuţii şi anumite „instrumente directe de acţiune pentru a proceda la anumite schimbări”, deşi Parlamentul are o legitimitate formală mai mare, relatează Mediafax.

„Mi se pare că e important, în primul rând, ca oamenii să-şi asume aceste criterii în măsura în care ei chiar le îndeplinesc şi, pe de altă parte, cred că e important să dăm şi semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparenţă şi integritate mi se par elementele incipiente pentru o administraţie care să fie într-adevăr funcţională”, a transmis Cioloş.

Totodată, premierul a adăugat că este important să se dea semnalul că „lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas”.

Miniştrii Cabinetului Cioloş au semnat pe proprie răspundere, joi, în prima şedinţă de Guvern, declaraţii de integritate ce conţin criterii clare propuse de 35 de organizaţii nonguvernamentale, asumându-şi astfel că nu sunt implicaţi în cazuri de corupţie, potrivit ONG România Curată.

Recomandările redacției