Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad este foc și pară pe angajații E-Distribuție (Enel) care au dat-o în bară după furtuna de duminică. Dacă miercuri acesta acuza public furnizorul de energie electrică că „a eșuat în județul Arad”, ieri a transmis câte o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în calitate de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), și premierului Mihai Tudose, prin care solicită luarea unor măsuri pentru eficientizarea acţiunilor în cazul unor calamități, aşa cum a fost furtuna care s-a abătut duminică asupra judeţului Arad şi punerea în discuţie a acestora în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. „M-am adresat astăzi cu câte o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și premierului Mihai Tudose, cu solicitarea să fie pusă în discuție de Consiliul Suprem de Apărare a Țării strategia şi modalitatea de acţiune a fiecărui furnizor privat care gestionează servicii de utilitate publică, în cazul unor calamități! Printr-o organizare mai bună şi printr-o planificare unitară, se pot evita deficienţe de genul celor cu care ne-am confruntat în aceste zile, când reprezentanţii Enel au fost depăşiţi de situaţie. Sunt rateuri care afectează siguranţa populaţiei, activitatea instituţiilor publice şi implicit siguranţa naţională. Constatăm că instituțiile publice au un plan de intervenție eficient în caz de dezastre, în vreme ce populația suferă din cauza intervențiilor întârziate ale unui furnizor privat de utilități care acționează după o agendă proprie și într-un ritm lent”, susține Cionca. În continuare, acesta se declară complet nemulțumit de explicațiile unor firme private care încearcă să-și justifice lipsa de rezultate invocând faptul că au prea puțini angajați. „Explicaţiile agenţilor economici care invocă lipsa de personal nu justifică sincopele majore, care în cazul unor calamităţi pot avea consecinţe din cele mai grave. Este o situație care trebuie reglementată fiindcă ține nu numai de respectul față de cetățeni, ci și de funcționarea statului în ansamblul său. În ju­- deţul Arad, la patru zile după furtuna de duminică, la această oră mai sunt 796 de gospodării în județ fără energie electrică”, a  mai spus Iustin Cionca.
E-Distribuție își prezintă bilanțul
Reprezentanții E-Distribuție Banat susțin, prin intermediul unui comunicat de presă, că până ieri la ora 11 a fost reluată alimentarea cu electricitate în cazul a aproximativ 99% dintre clienții afectați. „E-Distribuție Banat a reluat alimentarea cu electricitate a circa 99% din clienții alimentați de rețelele de medie și înaltă tensiune afectate de furtună. Ca urmare a eforturilor echipelor E-Distribuție Banat și ale contractorilor, inclusiv în cursul nopții, a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 222.000 de clienți, astăzi (n.r. ieri) la ora 11:00. La această oră se află pe teren 124 de echipe, din care 94 ale E-Distribuție și 30 ale firmelor contractoare, iar intervențiile vor continua inclusiv pentru remedierea deranjamentelor individuale din rețelele de joasă tensiune. Echipele au ca prioritate intervenția la avariile înregistrate pe liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți, cu accent pe remedierea stâlpilor de beton rupți și a celor de metal îndoiți, în special în județul Timiș, dar și în Hunedoara și Arad. În județul Caraș-Severin funcționarea rețelelor de medie tensiune a revenit la normal”, susțin cei de la E-Distribuție.
În continuare, aceștia mai spun că un număr de 26 de echipe de intervenție ale E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuție Banat. „Operatorul de distribuție lucrează în continuare conform procedurilor situației de urgență, nivel 2. Cooperăm cu autoritățile care au atribuții în situații de urgență și care au sprijinit intervenția echipelor E-Distributie Banat, de exemplu prin deblocarea drumurilor”, se mai arată în comunicat.

Recomandările redacției