Prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că bugetul pentru 2016 lăsat moștenire de PSD se bazează pe supraîndatorarea României și este un buget anti-dezvoltare.
„La predarea mandatului, Eugen Teodorovici a încercat să prezinte în mod triumfalist situaţia financiar-bugetară, dar nu a putut să ascundă faptul că nu a pregătit implementarea măsurilor de relaxare fiscală şi de creştere a salariilor bugetarilor. Din datele prezentate de Eugen Teodorovici rezultă că singura posibilitate de a aplica aceste măsuri o reprezintă supraîndatorarea României şi tăierea masivă a investiţiilor publice. Deficitul bugetar anunţat pentru 2016 este de 2,95% (metodologie ESA), în creştere cu 1% din PIB faţă de 2015, ceea ce însemnă o îndatorare a României cu peste 7 miliarde lei în 2016. Dacă luăm în considerare şi avertismentul şefului ANAF, că veniturile bugetare pre­zentate de Eugen Teodoro­vici pentru 2016 sunt supra­- evaluate cu aproximativ șap­te miliarde lei, atunci rezultă un deficit bugetar de apro­ximativ 4% şi o creştere a datoriei publice cu peste 14 miliarde lei în anul 2016, faţă de anul acesta. Sincer, vă spun că mi se pare incredibil ca după reorganizarea ANAF şi având o creştere economi­că de 6 ori mai mare decât în 2012, veniturile bugetare au scăzut la aproape 29% ca pondere în PIB, mai puţin cu 2,7% din PIB faţă de anul 2009, când România se afla în plină criză financiară. Bu­getul este puternic anti-dezvoltare deoarece se continuă politica păguboasă de sacrificare a investiţiilor publice. Asta deoarece compensarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în noul cod fiscal, de circa 10,2 miliarde lei,  se va face tot în detrimentul investiţiilor publice, care vor fi mai mici cu 11,7 miliarde lei faţă de prevederile bugetare din anul 2015. De fapt, acest lucru chiar nu ne mai miră, pentru că principala preocupare politică a Guvernului Ponta a fost sacrificarea lo­curilor de muncă și a salariilor decente generate de in­- vestițiile publice”, a declarat Iustin Cionca.
Prim-vicepreședintele PNL Arad mai spune că Guvernul PSD nu a pregătit România pentru atragerea banilor europeni gratuiți, acest fapt constituind o bombă pentru noul Guvern.

Recomandările redacției