Cionca vrea ca premierul să plece cu tot cu Ordonanța migratorilor

0
378

CIONCAPrim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, cere demisia de urgență a lui Victor Ponta din fruntea Executivului, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat faptul că Guvernul a încălcat statul de drept prin OUG 55/2014, care dădea liber aleșilor locali să migreze de la un partid la altul.
„PNL a atacat la CCR legea de aprobare a OUG nr. 55/2014, motivând că aceasta este neconstituțională din cel puțin trei mo­tive. Primul dintre motive este acela că migrația politică a aleșilor locali nu poate fi un motiv pentru justificarea urgenței unui act normativ. Al doilea motiv este acela că ordonanța de urgență privind migrația aleșilor locali încalcă regimul juridic constitu­țional al unei instituții fundamentale a statului român, respectiv administrația publică locală. Cel de-al treilea motiv pri­vește modalitatea de reglemen­- tare aleasă de Guvernul Ponta, care încalcă normele de tehnică legislativă și pe cale de consecință principiul legalității care derivă din dispozițiile art. 1 alin. 5 din Constituție. Astfel, Curtea Constituțio­nală, în motivarea deciziei, a dat dreptate Partidului Național Libe­ral, afirmând că OUG nr. 55/2014 este neconstituțională deoarece migrația politică nu poate fi un motiv care poate argumenta urgența adoptării unui act normativ. Este extrem de grav că Gu­vernul României a emis o Ordonanță de Urgență despre care CCR consideră explicit că a încălcat art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție, adică acele articole care sta­tuează statul de drept și obligativitatea respectării Constituției, a supremației sale și a legilor. Decizia CCR reprezintă semnalul clar că Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului României. Un premier care face o regulă din a guverna prin încălcarea Constituției este toxic de­mocrației românești și trebuie urgent înlăturat”, a declarat Iustin Cionca, explicând că practic, Guvernul Ponta a pus la cale o fraudă constituțională atunci când a ales să permită migrația aleșilor locali către partidele din arcul guvernamental PSD-UNPR-PLR-UDMR.
În acest sens, CCR arată faptul următor: „constituirea sau ruperea alianţelor politice intră în exerciţiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica în sine măsuri care, în mod direct şi brutal, schimbă configuraţia politică a autorităţilor administraţiei publice locale şi alterează voinţa corpului electoral. Faptul că majorităţile iniţial constituite prin alianţe politice sunt supuse schimbării nu reprezintă o situaţie extraordinară în sensul art. 115 alin.(4) din Constituţie. De asemenea, necesitatea creării unui avantaj politic pentru a se adopta anu­mite decizii la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, indiferent de partidul politic care beneficiază de acesta, nu reprezintă o situaţie extraordinară în sensul art. 115 alin. (4) din Consti­tuţie”(paragraf 34 din motivarea deciziei CCR)”.
Iustin Cionca spune că, odată cu Victor Ponta, din Guvern ar trebui să plece și Liviu Dragnea, inițiatorul ordonanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.