Șase sunt seniorii din vechiul lot care au trecut de filtrul lui Laszlo Balint, antrenor numit pe banca UTA-ei în locul lui Ionuț Popa, care se confruntă cu grave probleme de sănătate. Printre ei se află și Ciprian Rus, golgheterul (cu 18 reușite) și căpitanul echipei, care – însă – odată cu transferurile operate în această vară nu mai este atât de sigur de postul său de titular și, automat, de purtarea banderolei. Atacantul de 28 de ani întâmpină, însă, cu multă încredere în forțele sale și ale noului grup noua stagiune , în care – susține el – nu are rost să se evite cuvântul promovare.
– Cipri, în vara anului trecut începeați un proiect cu Ionuț Popa la cârmă, iar în iarnă ați vorbit despre consolidarea echipei pentru a schimba obiectivul din vară. Acum datele problemei se schimbă din nou, cum vedeți voi, veteranii, această situație?
– Schimbările ne-au bulversat și pe noi, dar aceste lucruri s-au întâmplat spontan. Pro­blemele de sănătate ale domnului Ionuț Popa și-au pus amprenta asupra noastră, căci eram obișnuiți ca dânsul să fie lângă noi. A unit vestiarul, nu ne-a fost totuna că dintr-odată a trebuit să se retragă. Dar, cel mai important este ca nea’ Popică să își revină, pentru că sănătatea e cea mai importantă pentru oricine. Restul se rezolvă toate, la fotbal și în orice domeniu. Aș vrea să-i transmitem toate gândurile noastre bune domnului Ionuț Popa, sperăm din tot sufletul să se facă bine.
– E greu să schimbi dintr-odată atâția colegi de echipă?
– Într-adevăr, am rămas puțini din vechiul lot, cred că suntem șase, plus juniorii, dar băieții care au venit au fost aleși cu grijă. „Mister” îi cunoaște, a mai lucrat cu ei și – probabil – asta îi va ajuta să se integreze mult mai repede. De asemenea, ne și cunoaștem cu unii dintre ei. Eu, spre exemplu, am fost coleg la Călărași cu Tomozei și Pușcaș, îl știu și pe Florin Ilie, avem o prietenie în afara terenului, deci sunt baze bune pe care să formăm un nou grup unit.
– Într-un anumit punct al returului ai concurat cu Vali Buhăcianu pentru titlul de golgheter al ligii secunde, iar acum concurați, se pare, pentru tricoul de titular în
atacul UTA-ei…
– Se pare că așa va fi, eu zic că va juca cel care se va pregăti mai bine și va ajuta echipa mai mult. Așadar, concurența dintre noi va fi benefică. Bineînțeles că ne bucură faptul că a ajuns la UTA golgheterul Ligii a II-a, un jucător de care ne-a povestit mult și domnul Cristi Păcurar înainte de meciul direct cu Bacăul. A făcut un sezon foarte bun și sperăm, pentru binele echipei, să facă un campionat mai bun la UTA. Asta vreau și eu, pentru că asta ar însemna un mare plus pentru echipă. Să ai doi marcatori foarte buni e foarte important pentru o echipă ce luptă pentru un anumit obiectiv.
– Este acest obiectiv promovarea încă din primul an al mandatului lui Laszlo Balint?
-Nu știu exact ce a discutat Mister cu conducerea clubului, eu pot să vorbesc doar pentru mine. În toți anii în care am jucat la UTA mi-a fost gândul doar la promovare. Mă gândesc că și cei care s-au transferat în această vară la UTA nu au făcut-o cu scopul de a rămâne în Liga a II-a. UTA nu a mai fost din 2008 în Liga I și lumea are mari așteptări de la noi, iar noi trebuie să fim la înălțime.
– Ca și arădean și cunoscător al situației de pe șantierul „Francisc Neuman”, chiar crezi că UTA se va întoarce acasă în această toamnă?
– Îmi doresc să jucăm pe noul stadion chiar din prima etapă, dar, din păcate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Sperăm ca măcar din septembrie, octombrie, să jucăm acolo, dar, până atunci, suntem îngroziți de ceea ce ne va aștepta pe Motorul. Programarea primei etape este inumană. Să joci pe arșiță este deja greu, darmite să o faci pe un sintetic ce dublează temperatura la nivelul gazonului… Dar, nu căutăm scuze, datoria noastră e să ne pregătim cât mai bine și să trecem peste momentele acestea.
– S-a vorbit în această vară și despre revenirea lui Cătălin Hlistei la UTA, unul dintre bunii tăi prieteni.
– Puțin spus prieten, Cătălin e frățiorul meu mai mic. Vorbesc cu el în fiecare zi și știu că are acest club în inimă. Chiar dacă s-a dus la o altă echipă de tradiție, cu suporteri extraordinari cum e Rapidul, pentru el acasă înseamnă UTA. Nu cunosc situația litigiului de la Fede­rație, dar el mi-a spus că și-ar dori să revină. Din păcate, nu ține doar de el, căci, altfel, ar fi fost aici, astăzi, cu noi.
– Cum mai stați cu restanțele bănești înaintea unei perioade grele de pregătire, în care e indicat să te gândești doar la ceea ce ai de făcut la antrenamente?
– Mai este o mică restanță de anul trecut, pentru care am fost și suntem înțelegători cu conducerea clubului, dar, în rest, lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Sperăm să nu mai fie restanțe și să ne gândim doar la fotbal, pentru că asta este cel mai important.
Chestiunea căpitanului de echipă a fost lămurită de antrenorul Laszlo Balint: „La Snagov, căpitanul l-a ales vestiarul, la Metaloglobus l-am pus eu, important este ca cel care poartă banderola să fie lider prin puterea exemplului. Este o
responsabilitate mare în vestiar, dar și pe teren, în tot ceea ce înseamnă un grup puternic”.

Recomandările redacției