Am stabilit cu ceva vreme în urmă o întâlnire cu primarul comunei Sintea Mare. Nu îmi amintesc să fi avut vreodată o colaborare cât de cât cu administrația primăriei de la Sintea Mare. Mă refer în special la primarul care nu mai este în exercițiu. În fine, nu mai are rost să revenim la trecut. Știm cu toții cum a fost. Așa că astăzi vorbim despre actualul primar Ciprian Ban, un tânăr plin de energie care se află la primul mandat ca edil și cu toate astea realizările domniei sale chiar din primul an de mandat echivalează cu ale altora din două mandate, care s-au mulțumit să vină la sediu, să semneze condica, să se uite la ceas și să aștepte să-i vină leafa. Cunoaștem foarte multe astfel de exemple.

Este o vorbă care zice așa: „Omul sfințește locul“, numai că nu întotdeauna se cam potrivește această zicală în ceea ce îi privește pe unii. În schimb, la Sintea Mare o spunem cu tărie: cu adevărat vorbim despre un primar care poate fi luat ca model de gospodar. Am ajuns la această concluzie în urma constatărilor noastre de pe teren. Așa cum preciza și edilul șef, Sintea este un adevărat șantier în construcții.

Să fim bine înțeleși: nu toate le poți face de unul singur. În primul rând, trebuie să ai o echipă, pe care primarul de la Sintea Mare o are. Un colectiv de profesioniști, uniți în jurul primarului care are cele două mâini de fier pe lângă domnia sa: pe viceprimarul Ioan Troiak și bineînțeles pe doamna Florica Moca, de la Urbanism, care a și precizat: „În permanență punem orice lucru cap la cap, îl analizăm și căutăm soluții ca să iasă bine pentru toți“, a spus doamna Florica.

Până la sosirea domnului primar de pe teren am purtat câteva discuții cu domnul Marius Octavian Frătean, secretarul primăriei, o persoană cu mult respect. Îți era mai mare dragul să discuți cu domnia sa. Prin alte primării am mai găsit îngâmfați cu nasul pe sus, parcă ei au dat gaura la macaroane. Ce am mai putut constata: funcționarii erau fiecare la birourile lor. Nu vedeai circulând pe nimeni de la un birou la altul. Acest lucru denotă disciplină la locul de muncă și seriozitate, responsabilitate și respect pentru cetățean. Un așa model am mai întâlnit la primăria din Șiria.

Domnule primar Ciprian Ban, ce v-a determinat să intrați în politică?

– Nu am fost determinat de o politică oarecare. Facem politica cetățeanului. Ca să faci ceva, trebuie să-ți și placă. Dacă ați observat și veți vedea atunci când vom merge pe teren că în comuna Sintea este un adevărat șantier și vreau să se vadă ceva în urma mea. Să nu trecem prin toată perioada aceasta ca și rața prin apă. Odată ce ai ajuns în fruntea comunei ca primar trebuie să fii păstorul tuturor cetățenilor, indiferent de opțiunea politică a fiecăruia.

Este grea administrația, domnule primar?

– Da, să știți că nu este chiar așa de ușoară, după cum mi-am imaginat-o eu inițial. Dar nu este nimic ușor, însă nici chiar atât de greu dacă îți place să faci ceea ce ți-ai ales.

Am înțeles că aveți foarte multe proiecte. Aproape cât un primar în două mandate și vă aflați doar la primul an de mandat.

– Ei, nu e chiar așa…

Vă rog să ni le înșirați pe toate care le aveți și să ne spuneți și stadiul în care se află lucrările.

– Da, lucrări în derulare în anul 2020 – 2021: extindere apă, înființare rețea de canalizare și stație de epurare în Sintea – lucrare în derulare cu 80% finanțare prin programul PNDL și CL, modernizare DC 130 Sintea Mare – Adea – lucrare în execuție cu fonduri guvernamentale 98%, CJA și CL.

Apoi, avem reabilitare la grădinița cu program normal în Țipar, iar o lucrare în derulare cu 95% finanțare prin PNDL și CL. Reparații la dispensarul uman din Țipar, iar o lucrare în derulare cu 90% finanțare CJA și CL.

Reparații clădire sediul secundar al primăriei Sintea Mare, în Țipar – o lucrare executată 80% cu finanțare CJA și CL. Amenajare loc parcare centru civic Sintea, lângă Primărie – o lucrare executată în proporție de 95%. Amenajare intersecție lângă fântâna arteziană – o lucrare în derulare cu 50% finanțare CL.

Amenajare locuri de parcare vizavi de Căminul Cultural Sintea Mare cu 40% finanțare din CL. Împrejmuire cimitir: lucrare executată la împrejmuirea cimitirului Adea Colonie (lucrare terminată).

Amenajare incintă grădinița Copii din Sintea Mare, o lucrare terminată, iar finanțarea a fost prin CL. Amenajare incintă Cămin Cultural, cu alei, plantări arbori și arbuști – o lucrare în derulare 40%. O altă lucrare aflată în derulare o reprezintă sistemul de supraveghere din Sintea și Țipar, cu suplimentarea de camere stradale în Sintea, Țipar.

Lucrări întreținere străzi, lucrări de reparații vestiare, pietruiri, șanțuri stradale, lucrări de igienizare școli și grădinițe.

Lucrări depuse pentru finanțare

1. Extindere rețea canalizare și stație epurare în localitățile Adea și Țipar, proiect depus spre finanțare PNI Anghel Saligny.

2. Asfaltare DC 130, DC 131 Țipar și străzi în Sintea Mare, proiect depus pentru finanțare la PNI Anghel Saligny.

3. Reabilitare și dotare dispensarul medical din Sintea Mare.

4. Reabilitare și dotare dispensarul medical din Adea.

5. Reabilitarea unității de învățământ Școala Generală cu clasele I-IV Țipar.

6. Modernizarea sistemului de iluminat.

7. Înființarea rețelei de distribuire a gazelor naturale de presiune medie.

8. Construire Capelă cimitir Țipar Colonie. Începem în noiembrie 2021, cu fonduri CL + CJ.

Apropo, ceva important: am cerut și i-am sesizat pe cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara că este nevoie de marcaje pietonale la Grădiniță și la Căminul Cultural. Am primit promisiuni neonorate și minciuni, până ne putem alege, Doamne ferește, cu vreun accident.

Da, am auzit, domnule primar Ciprian Ban, că la drumul care merge la Adea există marcaje pentru oile care traversează de la stână la pășune. Marcajul a fost realizat de constructorul care a executat întreaga lucrare. În schimb, cei de la Timișoara de la Regională nu văd numai ce vor ei. Poate știți și dumneavoastră cu ani în urmă și nu vă mai mirați ce șefi sunt în instituțiile statului.

Recomandările redacției