Precum se știa din informări anterioare, Consiliul Local Muni­cipal a fost convocat pentru ieri în două ședințe „una după alta”: prima ședință, ordinară, a fost convocată încă de miercuri, 16 noiembrie, pentru ieri, la orele 11,00, pentru ca o zi mai târziu, joi, 17 noiembrie, să fie convocată tot pentru ieri, dar de la orele 10,30, o ședință extraordinară.
Interesul major și riscul tot major se aflau în primele două puncte din ordinea de zi a „extraordinarei”, dat fiind că se introducea în plenul CLM, pentru votare, pentru a treia oară, pro­blematica cumpărării de la CET a punctelor termice și a infrastructurii de transport a agentului termic.
O „extraordinară” de toată jalea
Cum de cele mai multe ori de ce ți-e frică nu scapi, ședința
s-a transformat într-un adevărat balamuc, cu acuzații dinspre fiecare parte spre cealaltă, cu voci ridicate și cu un președinte de ședință care tăcea eroic și asista impasibil la duelurile verbale. În final, punctul 1 al ordinii de zi, cel referitor la preluarea punctelor termice, a căzut pentru a treia oară. În legătură cu faptul, primăria a emis următorul comunicat de presă: „Preluarea în patrimoniul Municipiului Arad a unor puncte termice și rețele de termoficare de la CET nu a reușit să întrunească numărul necesar de voturi în Consiliul Local Municipal nici în ședința care a avut loc în această dimineață.  Adusă pentru a treia oară pe masa aleșilor locali, preluarea punc­telor termice avea nevoie de 16 voturi favorabile pentru a fi aprobată. Urmare a faptului că reprezentanții PSD și ALDE au refuzat din nou să-și exprime votul, proiectul nu a fost aprobat, deși domnul viceprimar Călin Bibarț a explicat din nou Consiliului faptul că preluarea în patrimoniul Municipiului a infrastructurii rețelei de termoficare este o condiție legală obligatorie pentru a putea derula proiectul româno-elvețian cu fonduri nerambursabile de 9,4 milioane de franci elvețieni, care în caz contrar riscă să fie pierduți. Ambasadorul elve­țian va fi prezent joi, 24 noiembrie, la Arad, pentru evaluarea stadiului proiectului. Având în vedere necesitatea rezolvării situației, domnul viceprimar Călin Bibarț a convocat o nouă șe­dință extraordinară a Consiliului Local pentru joi, 24 noiembrie, la orele 15,00”.
Subsemnatul nu știe mare lucru, adică nu știe nimic, despre punctul al doilea al ordinii de zi, referitor la rectificarea bugetului, întrucât în vacarmul creat nici nu se prea mai știa că se votează, nici nu se prea mai auzea ceva. Celelalte două puncte  – modificări de state de funcții la Teatru și la Filarmonică, s-au adoptat fără probleme, ședința fiind declarată închisă.
„Ordinara” a fost erupție de vulcan
După o pauză scurtă, a început „ordinara”, cu 36 de puncte pe ordinea de zi. Primul moment a fost dedicat delegației orașului Bari, condusă de viceprimarul municipalității Bari, dr. Vicenzo Brandi, prezentă la Arad într-o acțiune de înfrățire între cele două orașe. Dr. Vicenzo Brandi i-a salutat pe consilieri și pe toți arădenii și și-a manifestat încrederea că înfrățirea dintre cele două orașe va fi benefică și pentru locuitorii Aradului, și pentru cei din Bari.
După ce delegația italiană a părăsit Sala Ferdinand, s-a trecut la rezolvarea ordinii de zi și s-a votat „la foc automat”, cu unanimități greu de imaginat (dar explicabile),toate cele 30 de proiecte de hotărâri, ba chiar și c el cu numărul 31: aprobarea proceselor verbale ale ședințelor anterioare.
Punctul 32: alegerea președintelui de ședință pentru perioada decembrie 2016-februa- rie 2017 n-a fost o problemă, consiliera liberală mariana Cismașiu câștigând rapid și detașat în competiția cu social-demo­cratul Adrian Todor.
Peste punctele 33, 34 și 35 s-a trecut de parcă nici nu existau în ordinea de zi, iar la punctul 36 a început iarăși hărmălaia, de nu se mai auzea nimic nici dacă-ți striga cineva-n ureche. Tema era aceeași ca la „extraordinară”: CET și punctele termice. S-au aruncat acuze, Călin Bibarț a promis că dacă Adrian Todor îi poate produce probele acuzațiilor își dă demisia instantaneu din toate funcțiile, iar dacă nu le poate proba să-și dea el demisia (totuși n-a demisionat nimeni). A fost o luptă crâncenă și s-a vorbit despre orice, mai puțin despre CET și arădeni – deși fiecare părea că luptă pentru arădeni.
La balconul Sălii Ferdinand erau studenți ai celor două universități chemați la practică – și au asistat practic la un spectacol de toată jalea și de mai mare rușinea – și s-a imputat convocarea politică a studenților, imputare respinsă vehement de viceprimarul Călin Bibarț.
În sală erau prezenți și reprezentanți din conducerea CET, și ai sindicatului din CET, chemați acolo pentru discuții care să limpezească apele, dar nimeni n-a fost întrebat măcar de sănătate.
Ședință de îndată fără știrea nimănui
Liderul grupului opozant din CLM a întrebat despre statutul ședinței, dat fiind că… ședința fusese deja declarată închisă. Răspunsul nu s-a înțeles (din cauză de vacarm), dar a început să se audă că ar fi vorba despre o ședință de îndată, convocată nu se știe cum, nu se știe când și nu se știe de cine. Secretara primăriei a explicat ceva despre legalitatea ședinței de îndată, însă nici această explicație nu s-a înțeles. Cât despre președintele de ședință, el a stat cuminte: n-a chemat pe nimeni la ordine. Este adevărat și reversul afirmației: nici n-a invitat pe cineva la dezordine.
La propunerea lui Adrian Todor s-a organizat o ședință între reprezentanți ai grupurilor din CLM, sindicaliștii și conducerea CET, ședință al cărei rezultat nu-l cunoaștem. După acea ședință, cele două partide semnificative din CLM au emis comunicate de presă în care social- democrații spun că „…rezulta­tele au fost pozitive, iar PSD a acceptat să voteze proiectul, moment în care consilierii PNL au făcut un gest incalificabil: au părăsit sala iar şe­dinţa a trebuit suspendată”, iar liberalii spun că „Noi, consilierii liberali, vă cerem demisia de onoare pentru mizeriile pe care le faceți la fiecare ședință de Consiliu Local!” – ceea ce înseamnă nu s-a rezolvat nimic și că bătălia pentru binele și confortul arădenilor va continua cu cerbicie măcar până la alegerile din 11 decembrie.
Cum se calcă-n picioare un om cu adevăr cu tot
Înaintea începerii ședințelor, în fața Palatului Administrativ, chiar la ușa de intrare, s-a petrecut un preambul a ceea ce avea să urmeze în consiliu: un arădean aflat în deplinătatea drepturilor sale cetățenești era împiedicat să intre pentru a asista la ședințe. M-am interesat să aflu motivul, iar singurul motiv a fost acela că „… a deranjat ședința anterioară a consiliului”. Era omul care strigase la trecuta ședință „Vorbiți pe rând, că nu se înțelege nimic, fiindcă vorbiți doi deodată!” și căruia
viceprimarul Călin Bibarț îi răs­punsese „Și cu dumneavoastră, trei!”. Le-am spus celor care-l blocau pe om că nu este adevărat, că n-a deranjat pe nimeni (în afară de cei care s-au simțit deranjați deși nu fusese nici un deranj, ci o cerere și legitimă, și de bun simț). Un consilier din tabăra puterii se afla în apro­piere și a spus că omul în cauză îi înjurase pe toți și că există înregistrarea. I-am replicat că n-a înjurat pe nimeni, fiindcă fusesem acolo, deci sunt martor, și i-am cerut să aducă înregistrarea, să vedem cine minte. Nu s-a adus nici o înregistrare. Nu m-am lăsat și-am cerut să mi se spună de ce nu-l lasă să intre, iar răspunsul a fost că „Așa am primit dispoziție”. Am insistat
și-am întrebat cine a dat o ase­menea dispoziție aberantă, deci ilegală, și mi s-a răspuns că dispoziția a venit „… de sus…”, fără a se rosti vreun nume, de parcă dispoziția ar fi fost dată din cel mai înalt punct al Palatului Administrativ, adică… din vârful drapelului din vârful turnului. Cum nu prea știu să mă dau bătut când e vorba de adevăr, întreb aici și acum toată Primăria Aradului, de la primar până la portar, și cer un răspuns imediat, complet și fără echivoc: cine este acela sau aceea care a dispus cu de la sine putere călcarea-n picioare a unui drept cetățenesc și în temeiul cărei legi sau împuterniciri a făcut-o?
Din ecuația problemei de mai sus scapă opoziția, întrucât refuz să cred că vreun consilier opozant ar fi ascultat cu atâta sârguință, după cum ies și consilierii puterii, întrucât nu cred că cineva le-ar pune în aplicare astfel de dispoziții aberante. Așadar cine-i acela sau aceea – și încă „de sus”?
Se-aude, parchetul? Se-aude, organizații care vă ocupați de drepturile omului? Se-aude, arădeni? Mâine-poimâine ne trezim în aceeași situație: interziși fiindcă nu plăcem cui trebuie sau fiindcă nu percutăm cum trebuie.

Recomandările redacției