Primăria Păuliș a organizat, duminică, la Căminul Cultural Sâmbăteni, o întâlnire cu locuitorii satului pentru a-i informa despre posibilitatea de a-și face succesiunea și a-și intabula terenurile din extravilan în mod gratuit, în baza unui program național. Având însă în vedere faptul că lucrările de fond funciar nu au fost finalizate încă în comună, discuțiile au degenerat, fiind asezonate cu schimburi dure de replici între primarul Ioan Turcin și majoritatea sătenilor prezenți, pe de o parte, și consilierii locali PNL, pe de altă parte. „Acest program, pe care îl începem acum, este valabil 24 de luni. Va fi o muncă titanică pentru noi, cu atât mai mult cu cât acest lucru presupune ca lucrările de fond funciar să fie finalizate, ceea ce înseamnă și finalizarea scrierii titlurilor de proprietate. Asta, în condițiile în care în momentul de față, procesul scrierii titlurilor este mult mai greu, din cauza modificărilor legislative. În anii trecuți, era o simplă formalitate, un titlu putea fi scris într-o săptămână. Acum poate dura și un an de zile. Am primit multe întrebări de la oameni, de ce din 1991 până în 2017-2018 nu și-au primit titlurile. În comună avem 397 de titluri de scris și peste 900 de hectare fără titluri”, le-a spus primarul Turcin celor prezenți. În continuare, acesta a ținut să precizeze că lucrurile trebuie să se desfășoare într-un ritm susținut, pentru că dacă operațiunea nu va fi finalizată în doi ani, există riscul ca oamenii să nu mai beneficieze de gratuități.
Săgeți lansate înspre PNL
Acesta a lansat însă și câteva săgeți înspre Opoziția locală, în speță consilierii PNL, cu care se află în conflict de la preluarea mandatului. „Le mulțumesc domnilor consilieri că au venit la întâlnire. Nu am avut niciodată o relație prea bună cu dânșii, trebuie să recunosc”, a spus primarul, după care a vorbit despre anumite interese legate de anularea unor titluri de proprietate. „Au fost anumite interese să se anuleze anumite titluri de proprietate, în beneficiul unora, iar dacă nu vom avea bani suficienți să finalizăm planurile parcelare la Sâmbăteni, lucrarea nu va fi finalizată la timp. Nu am fost înțeles de consiliul local și nu am primit sprijin pentru acest lucru. Mi s-a spus că nu avem bani suficienți. Am propus să alocăm o sumă, până în august, la rectificarea bugetară, să demarăm procedurile. Și așa bugetul comu- nei a fost aprobat cu greu”, a continuat Turcin. În urma afirmațiilor acestuia oamenii din sală au început să vocifereze la adresa consilierilor PNL: „Domnii consilieri stau în primul rând. Să ne răspundă, de ce stau în primul rând și ne pun bețe-n roate?” Primarul a continuat: „Pentru scrierea titlurilor de proprietate ar fi nevoie de 400.000 de lei. Avem doar 100.000 de lei aprobați în Consiliul Local, astfel încât așteptăm rectificarea bugetară…”
Buget de austeritate
În replică, consilierul local PNL Cornelia Foster, care este și directoarea Școlii Gimnaziale „Sabin Manuilă” din Sâmbăteni, s-a ridicat în picioare pentru a-l corecta pe primar. „Să ne spună domnul primar cine a propus această sumă și cine a spus că nu sunt bani”. Răspunsul primarului nu a întârziat. „Propunerea mea a fost să alocăm 100.000 de lei până la rectificare, să putem începe demararea procedurilor. Am propus această sumă pentru că avem un buget de austeritate. Dar cine a votat împotriva bugetului au fost domnii Ioan Ardelean și Viorel Petruța. Dacă ar mai fi lipsit un vot, bugetul nu ar fi trecut”, a mai spus edilul. Spiritele au început să se încingă, cineva din sală întrebând cu cât este plătită din bugetul local firma care face lucrările de cadastrare. „Dacă nu ar fi fost anulate peste 300 de titluri de proprietate și dacă erau gata lucrările de fond funciar, nu s-ar fi plătit nici un leu din bugetul local”, a venit răspunsul primarului.
În continuare, consilierul local PNL Florin Sari, a cerut cuvântul, întrebându-l pe primar de ce lucrările la Sâmbăteni încep abia acum, iar la Păuliș și Barațca s-a început mai devreme. „În august anul trecut, cel târziu septembrie, domnul primar trebuia să vă adune aici, să discutăm cu toții despre ceea ce este de făcut. S-a lucrat până acum la Păuliș și Barațca, iar Sâmbăteniul nu a fost prins. Acolo s-au ales parcelele pentru cadastrarea gratuită”, a spus Sari. În replică, Turcin susține că s-a început cu Păulișul și Barațca pentru că în cele două sate nu există probleme legate de fondul funciar, spre deosebire de Sâmbăteni. „Dacă timp de 12 ani s-ar fi finalizat fondul funciar, Turcin nu mai avea astăzi ce să vă spună, dar fondul funciar nu a trebuit să fie finalizat pentru că cineva lucrează în plus anumite suprafețe de teren”, a mai afirmat edilul. „Suntem singura comună din județ care este în halul acesta cu fondul funciar!”, a strigat cineva din sală. „Ba, din toată țara!”, a strigat altcineva. În ceea ce-l privește, fostul primar Petru Nicoară le-a spus celor prezenți: „Finalizam fondul funciar, dacă domnul Turcin m-ar fi lăsat. Eu n-am cumpărat 900 de hectare de pământ.” Răspunsul primarului nu s-a lăsat așteptat: „Deranjează pe cineva că lucrez aproximativ 3.000 de hectare și că am cumpărat pământ?”
Centrala școlii, adusă în discuție
Având în vedere că o serie dintre acuzațiile primarului făceau referire la el, consilierul Ioan Ardelean, care conduce și o asociația agricolă, a cerut cuvântul. „Aici s-au făcut multe dezinformări. Ceea ce spune domnul primar, în marea lor majoritate, nu sunt reale. Nu am votat bugetul nu din cauza fondului funciar, ci din cauza neregulilor care mi s-au părut mie. Nu mi s-a părut normal că la școală, pentru doi pereți și un acoperiș s-au alocat 1,8 miliarde de lei. Nu înșeleg cum doi pereți și un acoperiș pot să coste atâta”, a spus Ardelean. Primarul a ținut apoi să precizeze că este vorba despre centrala termică a școlii de la Sâmbăteni, care a trebuit refăcută, în condițiile în care fostul primar Petru Nicoară ar fi decis demolarea ei. „Cine este vinovat? Turcin că a terminat-o sau cei care au demolat-o?” Fostul primar Petru Nicoară i-a răspuns însă: „Când am venit prima dată cu proiectul de construire a unei noi centrale ați spus că este prea scump 35.000 de euro și nu l-ați aprobat. Acum ați făcut-o cu 45.000 de euro. Spuneți adevărul…”
De la centrala școlii, discuțiile au ajuns apoi la anumite trotuare realizate în 2012, despre care primarul Ioan Turcin susține că au fost decontate și în 2012 și în 2016, după care s-a ajuns din nou la pământ, edilul ridicând problema Bisericii Ortodoxe care are încă din 2009 o sentință judecătorească definitivă și executorie care nu a fost pusă în aplicare. „Sentința nu a fost aplicată, după ce o anumită asociație a venit la domnul Nicoară și i-a cerut să nu scrie titlul de proprietate. Și nu s-a scris. Acum Turcin e de vină…”, a continuat ironic primarul.
Primarul este gata să demisioneze dacă Ardelean are dreptate
Ioan Ardelean, reprezentantul asociației arătate cu degetul de primar a ținut să intervină din nou, acuzându-l la rândul său pe Turcin. „Dezinformarea e prea mare. Domnul primar are un contract de arendă pe acest teren al Bisericii Ortodoxe”, a menționat Ardelean. Atât i-a trebuit primarului. „Nu vă permit să dezinformați. Am un contract de arendă pe zece hectare de teren aparținând Bisericii Ortodoxe, cinci hectare obținute în baza Legii 18 și cinci în baza Legii 1/2000. Biserica ar fi trebuit însă să primească încă 35 de hectare, pe care nu are titlu nici acum. Văd că sunteți foarte bine informat cu privire la ceea ce se întâmplă în Primărie. Câteodată sunteți mai bine informat decât primarul. Dacă eu am contract pentru cele 35 de hectare îmi dau demisia și plec din Primărie. O rog pe doamna secretară să vă înmâneze contractul, dacă el există cu adevărat”, a venit răspunsul primarului.
De menționat că mai mulți săteni prezenți în sală au ridicat diverse probleme cu privire la modul în care s-a făcut reconstituirea dreptului de proprietate. Printre aceștia, un bătrân de 90 de ani s-a plâns că parcela sa a fost mutată tocmai peste Mureș, ceea ce îl nemulțumește profund. „Mi-au mutat amplasamentul peste Mureș, la balastieră, să mă duc cu undița la pește. Au venit la mine și mi-au spus că Turcin mi-a luat pământul și mi-a dat peste Mureș…”, s-a plâns săteanul, ceea ce l-a făcut pe primar să intervină și să arate înspre fosta administrație, aducând încă o dată în discuție acțiunea de anulare a titlurilor de proprietate, făcută chipurile le cererea proprietarilor, în condițiile în care acesta a spus că există oameni care habar nu au că au cerut în instanță anularea respectivelor titluri.
În încheiere mai trebuie spus că oamenii au fost anunțați că următoarea ședință a Comisiei Locale de Fond Funciar va avea loc la tot la Căminul Cultural Sâmbăteni, în perioada 8-15 martie, pentru ca localnicii să nu fie puși pe drumuri până la Păuliș.
Actualitate 26
Progresul Pecica, la un pas să o învingă în deplasare pe rivala UTA-ei, Poli Timișoara
citește mai mult »