Câteva zeci de persoane au facut Circuitul Clădirilor Seccesion, lansat de Consi­liul Județean, în inițiativa de promovare turistică. Centrul Naţional de Informare și Promovare Turistică al județului Arad anun­ță că ciruitul a stârnit interes. Ca proiectul să fie cunoscut și de cei de peste graniță, reprezentanții CJA îndeamnă proprietarii să renoveze clădirile.
Mai bine de 30 de persoane s-au arătat interesate şi au participat la prima ediţie, între acestea fiind inclusiv ghizi turistici din oraşul vecin, Timişoara. Au fost vizitate clădiri emblemă ale Stilului Secession, printre care Palatul Szantay, Palatul Bohus, Palatul Foldes (sediul celebrei farmacii cunoscute în toată lumea la începutul se­colului XX, pentru produsele farmaceutice şi cosmetice). Turiştilor li s-au prezentat aspecte cunoscute şi mai puţin știute din istoria Aradului, istorie de care se leagă şi aceste clădiri emblemă, lucrări ale arhitec­ţilor Milan Tabacovici şi Ludovic Szantay. „Am fost motivaţi de faptul că oraşul de pe Mureş are una dintre cele mai dezvoltate reţele de clădiri Secession din România. Sunt cel puţin 40 de clădiri realizate în acest stil în centrul Aradului, palate şi case de raport, fiecare cu po­vestea lor şi istorii personale care le conturează personalitatea. Ne bucurăm că iniţiativa noastră a avut impact şi ne dorim să facem cunoscute aceste clădiri şi istoria lor, care este practic istoria noastră, a Aradului. Aradul este oraşul Unirii. În urmă cu 100 de ani, arădenii au organizat mişcarea de rezistenţă ro­mânească, şi-au pus la dispoziţie casele pentru pregătirea Marii Uniri, pentru ca la 1 Decembrie să poată fi citită, la Alba Iulia, rezoluţia Marii Uniri elaborată la Arad. Constatăm însă că încă se cunosc foarte puţine despre contribuţia ară­deană la Marea Unire. Ne dorim ca proprietarii clădirilor să se mobilizeze şi să le renoveze astfel încât nu doar arădenii ci şi străinii să se bucure de frumuseţea lor”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Cei intresați pot face turul gratuit conform programului: marți : 16:00 -17:00 tur în limba română, miercuri 16:00-17:00 tur în limba engleză, vineri- Duminică 15:00- 17:00 tur în limba Română şi engleză.
Locul de întîlnire este sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al Județului Arad din Bulevardul Revoluției nr.81. Persoanele interesate trebuie să își rezerve locurile cel puțin cu o zi înainte.

Recomandările redacției