circulatiaCirculația autovehiculelor va fi oprită, la începutul săptămânii viitoare, timp de câteva ore, pe strada I.C. Brătianu din municpiu, în cadrul evenimentului „Săptămâna europeană a mobilității“.

Primăria Municipiului Arad în parteneriat cu Agenția Pentru Protecția Mediului Arad organizează, în perioada 16-22 septembrie, cea de-a XIII-a ediție a „Săptămânii europene a mobilității”.

În cadrul campaniei vor avea loc acțiuni educativ-recreative la care sunt invitați elevii și preșcolarii arădeni.

„Luni, 22 septembrie, va fi marcată «Ziua mondială fără mașini»,  ocazie cu care strada I.C. Brătianu va fi închisă traficului auto între orele 9.00-12.00. În acest interval de timp vor avea loc concursuri de biciclete dar și măsurători comparative privind poluarea produsă de trafic“, se menționează într-un comunicat de presă al Primăriei municipiului Arad.

Săptămâna Europeană a Mobilității, cel mai mare eveniment dedicat mobilității sustenabile , este o campanie organizată anual în perioada 16 – 22 septembrie cu susținerea politică și financiară a Direcţiei Generale pentru Mediu şi Transport a Comisiei Europene.

Scopul campaniei este promovarea mobilității urbane sustenabile, prin implementarea de politici publice corespunzătoare, la nivelul autorităților locale şi prin încurajarea cetăţenilor să adopte pentru deplasările urbane mijloace alternative  autoturismului.

Municipiul Arad este partener activ al „Săptămânii europene a mobilității” încă de la lansare, iar în anul 2007 a fost nominalizat la premiul Comisiei Europene, care a apreciat  proiectele lansate pentru modernizarea transportului public.

În acest an Aradul este semnatar al Chartei 2014 a „Săptămânii europene a mobilității”, consecvent angajamentelor pentru dezvoltarea transportului urban sustenabil prin programul de modernizare a transportului în comun, realizarea rețelei urbane de piste de biciclete și  prin proiectele de dezvoltare a zonelor pietonale.

Programul „Săptămânii europene a mobilității“

Marți, 16 septembrie,

ora 12.30 – Lunca Mureșului pe bicicletă – participă copiii complexului educațional „Curcubeu”

Miercuri, 17 septembrie

ora 10.00 – desene pe asfalt cu tema ,,Străzile noastre -alegerea noastră” – participă preșcolarii Grădiniței PP Nr. 14 Arad (Malul Mureșului – zona Parc „Eminescu”)

Joi, 18 septembrie

ora 9.00 – prezentarea stației fixe de monitorizare a calității aerului de la Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului Arad, în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Arad

Vineri, 19 septembrie,

ora 10.00 – determinarea valorilor unor poluanți gazoși și a zgomotului în condiții de trafic normal pe strada I.C. Brătianu – acțiune realizată de Agenția pentru Protecția Mediului Arad

Luni, 22 septembrie – Ziua Mondială fără mașini

ora 9.30 –  Marșul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 5 ,,Şi mascota vrea piste pentru biciclete” pe traseul Strada Udrea (sediu școlii) – Primărie – str. I.C. Brătianu

ora 10.00 – Concurs de biciclete, triciclete și role pentru copii pe strada I.C. Brătianu

oprirea circulației pe strada I.C. Brătianu,  în intervalul orar 9.30 – 12.00

determinarea valorilor unor poluanți gazoși și a nivelului zgomotului în condiții de trafic oprit

Recomandările redacției