Deţinătorii de animale de companie care doresc să le ia în călătoriile cu avionul pe timpul verii, trebuie să ştie că riscurile în urma zborului sunt foarte mari. Pentru a reduce pericolele pentru animalele care vor călători cu avionul, VIER PFOTEN a realizat o listă cu 10 sfaturi.
1. Pentru a vă asigura că starea de sănătate a animalului permite zborul, e recomandată o vizită la veterinar înainte de achiziţionarea biletului şi înainte de zbor.
2. Asiguraţi-vă că animalul dumneavoastră călătoreşte cu acelaşi zbor în care sunteţi şi dumneavoastră şi întrebaţi linia aeriană dacă puteţi vedea cum este încărcată cuşca în avion.
3. Timpul de călătorie trebuie să fie cât mai mic posibil. Utilizaţi zboruri directe pentru a evita problemele la transferul cuştii dintr-un zbor într-altul.
4. Microciparea este obligatorie pentru câini şi pisici. De asemenea, animalul trebuie să aibă un paşaport european care include o certificare a vaccinării împotriva rabiei. În afară de acestea, zgarda şi cuşca ar trebui să conţină informaţii de identificare cum ar fi adresa unde locuieşte şi numărul dumneavoastră de telefon, precum şi destinaţia. O altă sugestie pentru o mai bună identificare este să puneţi o fotografie a animalului de companie împreună cu dumneavoastră.
5. Dacă intentionaţi să călătoriţi în timpul verii, cele mai recomandate sunt zborurile de dimineaţă sau de seară pentru a vă feri de pericolele caniculei. Zborurile de după-amiază sunt o variantă foarte bună pe timpul iernii, când temperaturile sunt foarte scăzute.
6. Animalele nu trebuie hrănite cu minimum 6 ore înainte de zbor. Li se pot da mici cantităţi de apă. E important ca recipientul de apă din cuşcă să nu fie supraîncărcat deoarece poate curge, cauzând un stres suplimentar animalului. O idee pentru a ţine apa rece mai mult timp este punerea de cuburi de gheaţă în recipient.
7. Oferiţi-i animalului de companie posibilitatea de a se acomoda în cuşca de transport cu minimum 4 săptămâni înainte de zbor. Astfel se va evita stresul suplimentar al unui mediu nou, în plus faţă de stresul zborului.
8. Nu-i daţi animalului de companie nicio pastilă de dormit sau sedativă. Acestea pot crea complicaţii.
9. Când ajungeţi la destinaţie, deschideţi cuşca şi examinaţi animalul de îndată ce sunteţi într-un loc sigur. Dacă există suspiciuni, vizitaţi un veterinar cât mai curând posibil.
10. Anumite rase de câini şi de pisici au probleme la respirare. Rasele care au nările înguste sunt adesea vulnerabile la privarea de oxigen şi la socul temperaturilor înalte. Dacă animalul dumneavoastră are probleme de respiraţie, reevaluaţi decizia de a-l lua într-o călătorie cu avionul.
În România, animalele de companie pot călători atât în cabina pentru pasageri, cât şi la cală, în funcţie de tipul animalului, greutate, tipul de avion. Înainte de zbor toate informaţiile despre animalul de companie sunt transmise de agenţia care achiziţionează biletele de avion către compania aeriană pentru a putea confirma prezenţa animalului pe cursă. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.vier-pfoten.ro
Sursa: Libertatea.ro