Cîțu, un câștigător înfrânt

0
965

La ce-i mai ajută lui Florin Vasile Cîțu dacă câștigă PNL-ul? E asemenea unui alpinist prost pregătit care a trecut prin toate obstacolele, orbește, lăsându-și pe drum câte o mână, câte un picior, un ochi, mai un plămân, dar a ajuns în vârf de munte. Spun asta pentru că la cum se văd lucrurile, Cîțu este favorit cert să câștige bătălia cu Ludovic Orban, un contracandidat care nu a fost în stare să își consolideze poziția de președinte al PNL, că de lider nu poate fi vorba, dar a reușit să îl facă praf pe competitorul său. Ajuns în halul ăsta în vârf de munte, Cîțu nu va mai avea puterea nici să amețească de la mirajul înălțimii, pentru că el a amețit deja de pe drum. Și nu mă refer aici la… amețeala din America.

Mă întrebam așadar la ce îi mai ajută lui Cîțu să ajungă în fruntea PNL, din moment ce el este deja un învins, dar întrebarea și mai pertinentă ar fi la ce îi ajută PNL-ului un astfel de președinte? Cîțu pare a avea măreția sublimă a eșecului în vene, pe care îl prezintă însă cu atâta emfază. Țâfnos, arogant, bâlbâit, precar, cu o grămadă de lacune în ceea ce privește bunul simț, oportunist, Cîțu are impresia că stă în fața unor proști. Îmbrâncit în față, și cu hârtiuța la el, Cîțu le mulțumește stângaci românilor pentru faptul că i-au dat lui posibilitatea să ducă România acolo unde nu a fost niciodată. Cîțu are dreptate aici: el scrie istorie, însă nu aia pe care o crede el. Ne spune că România nu a cunoscut niciodată o asemenea creștere economică, însă se raportează la o perioadă în care totul era închis din cauza pandemiei. Marele expert în economie, care habar nu are cât costă o pâine și se și laudă cu asta, uită să spună cota istorică pe care a atins-o și inflația.

De partea cealaltă, rămas aproape singur, Orban își joacă genial toate cărțile în meciul cu Cîțu: anihilează susținerea evidentă pe care i-o oferă Iohannis lui Cîțu, susținând că „ar fi neconstituțional și profund imoral“ ca președintele să se implice în alegerile interne ale unui partid. Mai mult, o dă întruna cu cât de strânsă și bună este colaborarea dintre el și Iohannis. Genială tactica lui Orban, în primul rând pentru că îi limitează ieșirile de susținere ale lui Iohannis la adresa lui Cîțu și în al doilea rând, fiind conștient de succesul de care se bucură președintele în rândul membrilor PNL, încearcă să creeze un zid între Iohannis și Cîțu, cel puțin în percepția liberalilor.

O altă carte pe care o joacă bine Orban este aceea de a pune în cârca lui Cîțu, deși aici și el are o mare parte de vină, întreaga responsabilitate a căderii masive în sondaje a PNL-ului.

Și desigur episodul America, la care s-au adăugat acum și fotografiile înfățișându-l pușcăriaș pe premierul României, care l-au făcut praf pe Cîțu înainte de a ajunge președinte. Practic, cariera politică a lui Cîțu este compromisă înainte ca acesta să devină președintele partidului.

Una peste alta, este evidentă superioritatea clasei politice a lui Orban, cu mult peste cea rudimentară și plină de găuri a lui Cîțu. Dacă Orban se ridică însă la talia PNL-ului, din postura de președinte, asta este o altă problemă. Cu certitudine, însă soluția nu este Cîțu.

Campania internă din PNL pentru câștigarea președinției partidului a fost un eșec. În ciuda faptului că s-a pornit pe ideea unei campanii corecte, democratice, adulte din punct de vedere politic, de tip american, s-a ajuns la mocirla care va împlânta bine partidul. În loc să vedem o luptă a proiectelor, a strategiilor și a argumentelor de bun simț am fost mai degrabă martorii unor lovituri sub centură, a mojiciilor, a trădărilor, a unor lupte subterane și de prost gust, din partea ambelor tabere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.