Aşadar, Tăriceanu scrie pe facebook că el şi Victor Ponta au decis formarea unei alianţe politice, în urma căreia ALDE-ProRomânia va deveni a treia forţă în Parlament, după PSD şi PNL. Victor Ponta răspunde, tot pe facebook, că nu au luat nicio decizie, ci doar au discutat. Totodată, reaminteşte că, în iulie, a afirmat că este dispus să facă alianţă cu ALDE cu condiţia ca partidul lui Tăriceanu să iasă de la guvernare. Tăriceanu revine asupra textului şi în loc de „am decis” scrie „am discutat”. Am întors pe toate feţele posibilitatea realizării unei asemenea alianţe. Aşa cum au remarcat şi alţii – era imposibil să nu observi nici dacă ai fi chior de-a binelea – ALDE nu are cum să fie concomitent şi la guvernare şi în opoziţie, aşa că rezultă că are de gând să iasă de la guvernare. Nu cred că Tăriceanu va putea impune ieşirea de la guvernare fără să rişte scandaluri uriaşe în teritoriu şi chiar dezertări. Organizaţiile din ţară au oameni plasaţi în diferite funcţii, iar dacă le pierd nu vor mai avea cum să susţină următoarele trei campanii, mai ales pe cele locale. Mai mult ca sigur, doritorii să candideze se vor reorienta, cel mai probabil, spre USR şi PLUS, care sunt în mare suferinţă din punct de vedere al structurilor. Nu spun că ALDE nu ar trebui să se rupă de PSD, ca strategie ar fi obligatoriu, dar, repet, pe termen scurt ris­cul dezertărilor este foarte mare.
Varianta a doua: Ponta acceptă propunerea lui Dăncilă de a intra la guvernare, situaţie în care poate realiza alianţa cu ALDE.  Şi această variantă, cred eu, este imposibilă, majoritatea oamenilor pe care se bazează Ponta nici nu vor să audă de aşa ceva, mai ales dacă aceasta ar însemna ca ProRomânia să o susţină pe Viorica Dăncilă la alegerile prezidenţiale. Sunt convins că niciodată susţinătorii lui Ponta nu vor accepta ca acesta să revină în PSD, decât dacă aceasta ar însemna preluarea partidului de către Ponta, prin intermediul unei fuziuni care ar duce la rebranduirea PSD. Rebranduire care, aşa cum am mai spus, este absolut necesară şi inevitabilă. În concluzie, nu cred că ProRomânia va intra la guvernare, aşa că vorbim despre o simplă perdea de fum, lansată de către cei doi. Care ar fi scopul? Primul, care sare în ochi, este forţarea mâinii PSD-ului, pentru ca miniştrii ALDE să aibă într-adevăr un cuvânt de spus în privinţa actului de guvernare, să fie luaţi în seamă, nu pur şi simplu să facă figuraţie. Afrontul suferit de ALDE cu ocazia rectificării bugetare a fost grăitor în acest sens.
Deasemenea, nu ar fi exclus ca Ponta şi Tăriceanu să fi pus la care o perdea de fum pentru a-i forţa pe PSD-işti să accepte candidatura comună a lui Tăriceanu, mai ales că Viorica Dăncilă are un scor catastrofal în sondaje, sub cel al partidului. În varianta în care Tăriceanu ar reuşi să intre în turul doi, va avea şi sprijinul ProRomânia. Sunt convins că amânarea congresului care ar fi trebuit să bată în cuie candidatura Vioricăi Dăncilă nu are nicio legătură cu cazul Caracal, ci cu posibila schimbare a candidatului, indiferent că acesta va fi Tăriceanu sau altcineva.

Recomandările redacției