Consiliul Județean este nevoit să dea înapoi Ministerului Dezvoltării Regionale aproape 7,5 mi­lioane de lei, în urma deciziei de reziliere a contractului de finanţare a proiectului „Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabi­litare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost deja aprobat în CJA, având în vedere că neplata ar însemna doar penalități.
CJA a implementat cu data de 1 august 2014 proiectul «Ambulatoriul Integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabili­tare/modernizare, dezvol­tare şi echipare cu aparatură de specialitate». Contractul de finan­ţare a fost semnat la data de 31 iulie 2014 între Judeţul Arad şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agen­ţia pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de organism intermediar pentru Programul Opera­ţional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 3. În fapt, suma care trebuie restituită şi pentru care Ju­deţul Arad a fost notificat repre­-zintă finanţarea primei părţi a proiectului, respectiv realizarea de lucrări de reamenajare, recompartimentare și anvelopare termică a clădirii în care este amplasat ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Pe 30 decembrie 2014 a fost semnat contractul «Lucrări de reabi­litare, modernizare, dezvoltare a clădirii ambulatoriu pediatrie şi adulţi, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad» între SC Amahouse SRL şi SC Microcomputer Service SA. Lucrările s-au desfăşurat conform contractului şi s-au încheiat la 10 octombrie 2015. În concluzie, este vorba de o lucrare realizată, recepţionată, şi care corespunde în totalitate cerinţelor proiectului.
Cea de-a doua componentă a proiectului, „Furnizare, instalare, punere în funcţiune şi instruire personal echipamente medicale aferente proiectului Ambulatoriu Integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modenizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specia­li­tate”, a fost transmisă spre publicare pe SEAP (Sistemul European de Achiziţii Publice), pe 9 aprilie 2015. Ulterior, procedura a fost anulată în SEAP la 20 octombrie 2015, pe motiv că reprezentantul unuia dintre ofertanţi a fost trimis în judecată pentru fapte de corup­ţie, existând suspiciuni asupra corectitudinii desfăşurării licitaţiei. Comisia de evaluare a constatat că procedura de achiziţie publică a fost viciată, motiv pentru care a hotărât anularea procedurii pentu achi­ziţionarea echipamentelor, pen­tru a nu intra sub incidenţa clau­zelor existente în contractul de finanţare, comisia adoptând, conform reprezentanţilor CJA, conduita legală. Această decizie a fost luată inclusiv în urma ridicării de către DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, a unor copii după diferite înscrisuri referitoare la această licitaţie.
Din adresa Ministerului Dezvol­tării Regionale şi Administraţiei Publice din 18 februarie 2016 a re­zultat că „… nu există suspiciuni de neregulă/fraudă şi nu au fost iniţiate acţiuni de control fina­lizate cu titlu de creanţă asupra proiectului”.
Demersuri în instanță
„Am fost obligaţi să restituim această sumă, dar Consi­liul Judeţean Arad a depus plângere prealabilă împotriva Deciziei nr. 60/07.06.2016 şi va ataca decizia şi la instanţele competente. Restituirea banilor reprezintă soluţia cea mai puţin costisitoare. Dacă nu am fi efectuat plata, riscam inclusiv penalităţi la această sumă”, a spus Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare.
Trebuie spus că, aleșii județeni PSD s-au abținut de la vot în cazul proiectului ce prevede restituirea banilor către Ministerul Dezvoltării. „Trebuie să facem această plată pentru a nu achita penalități. Suntem puși aici să gestionăm corect banii arădenilor. Îmi pare rău că cei din PSD nu au înțeles și s-au abținut de la vot. Dacă nu am fi aprobat acest proiect am fi avut de pierdut“, a spus Iustin Cionca, preșe­dintele CJA.

Recomandările redacției