salciiSălciile energetice îşi fac loc printre plantale cunoscute şi cultivate în zona noastră. Proiectul pilot, de plantare de sălcii energetice pe marginea drumurilor problemă pe timpul iernii este pe cale să fie pus în practică. Consiliul Judeţean a semnat contractul ce prevede amenajarea de perdele de protecţie –  sălcii ener­getice în mai multe zone din judeţ. Pentru început, administraţia judeţeană plăteşte peste 400.000 de lei, pentru plantarea sălciilor energetice. Perdelele naturale de protecţie ar trebui să ferească drumurile de intemperii preîntâmpinând înzăpezirea.
Primul drum pe care vor fi plantate sălciile energetice este DJ 709 D, între DN 7 – Semlac – Şeitin – Nădlac, autorităţile considerând că, pe perioada sezonului rece, drumul este unul dintre cele mai afectate de căderile de zăpadă. Alte tronsoane de drumuri pe care vor fi amenajate perdele de protecţie sunt Arad – Şiria, Iratoş – Dorobanţi, Pecica- Pereg, Ususău-Bata-Lipova şi Zăbrani-Fântânele. Perdelele de protecţie sunt o soluţie verde care ar urma să combată problemele cu troienirea drumurilor. Desigur, sălciile nu vor ţine locul utilajelor de deszăpezire însă, autorităţile cred că, prin amenajarea perdelelor de protecţie vor scădea şi costurile cu deszăpezirea.
Sălcia energetică este o sursă alternativă de energie asemănătoare combustibililor fosili de genul cărbuni, păcura, cu menţiunea că arderea plantei nu eliberează emisii poluante. Costurile de producţie sunt relative mici, în timp ce puterea  energetică a salciei este foarte mare. Din lemnul salciei este obţine biomasa, un combustibil considerat de viitor.
Planta creşte surprinzător de repede – trei centimetri pe zi, fără să ceară îngrijiri speciale. Investitia la hectar nu trece de 2.000 de euro. Odată plantaţi, butaşii de salcie produc toata viaţa. După calcule simple reiese că din producerea sălciei energetice se poate obţine un profit bun, fără mare bătaie de cap. Mai mult, salcia energetică are capacitatea de a prelua anual, tone de nămol provenit din epurarea apelor reziduale, ceea ce înseamnă o epurare naturală.
Cu alte cuvinte, administraţia şi ceva mai târziu, şoferii arădeni vor avea numai de câştigat de pe urma plantării sălciilor energetice. Autorităţile speră să valorifice sălciile energetice după ce acestea vor ajunge în stadiul de recoltare.

Recomandările redacției