Asociația pentru Promovarea Valorilor Naturale și Culturale ale Banatului și Crișanei „Excelsior” a dat undă verde unui aviz important pentru realizarea drumului judeţean dintre Lipova şi limită de județ Timiș. Asociația a pus anumite condiții de care Consiliul Județean trebuie să țină cont când va demara proiectul.
„Drumul judeţean limită județ Timiș – Lipova traversează Pădurea Neudorfului și în urma verificării amplasamentului planului, în urma corelării cu prevederile planului de management şi ale regulamentului ariei naturale protejate, a măsurilor de management, Asociația pentru Promovarea Valorilor Naturale și Culturale ale Banatului și Crișanei «Excelsior», în calitate de custode al Pădurii Neudorfului a emis avizul favorabil pentru acest proiect”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
În ceea ce privește condițiile, lucrările de modernizare se vor executa în afara perioadei de reproducere la specia lup, Canis Lupus, respectiv în afara perioadei ianuarie – martie a fiecărui an. Atât în perioada de execuție a proiectului, cât și în perioada de operare, va trebui să se urmărească evi­tarea uciderii accidentale a exemplarelor din specii de interes conservativ observate pe amplasamentul sau în vecinătatea amplasamentului proiectului. Spațiile pentru organizarea de șantier se vor amplasa în afara sitului Natura 2000 ROSCI0337 Pădurea Neudorfului. Se va evita poluarea accidentală cu hidrocarburi în interiorul sitului Natura 2000 ROSCI0337 Pădurea Neudorfului, iar în cazul în care apar astfel de incidente se vor lua de îndată măsuri pentru ecologizarea terenurilor poluate. De asemenea, toate deșeurile menajere și ambalajele generate în perioada de construcție vor fi colectate și îndepărtate de pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0337 Pădurea Neudorfului.
De menționat că CJA aplică pentru finanţare în vederea reabilitării acestui drum prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Recomandările redacției