credit cjaÎmprumutul de şapte milioane de euro făcut de administraţia judeţeană a fost reîmpărţit, în şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută. Pentru că are de cheltuit bani pentru lucrări neprevăzute, Consiliul Judeţean a fost nevoit să facă o realocare a banilor proveniţi din împrumutul reînnoibil contractat în urmă cu doi ani. Lucrările hidrotehnice din zona podului peste Mureş, dintre Pecica şi Sânpetru German, precum şi reabilitarea unor drumuri au fost proiectele pentru care fondurile au trebuit reîmpărţite.
De curând, aleşii judeţului au aprobat modificarea unei hotărâri emise pentru proiectul legat de folosirea banilor din împrumutul de şapte milioane de euro. Trebuie spus că, modificarea nu a vizat creşterea valorii împrumutului, ci împărţirea banilor în funcţie de noi prio­rităţi. „În urma prioritizării necesităţilor investiţionale ale judeţului Arad şi a actualizării calendarului de execuţie s-a constatat necesitatea modificării unora dintre valorile alocate pentru obiectivele de investiţii care vor fi realizate cu fondu­rile atrase prin contractarea împrumutului, prin realocarea unor sume între obiectivele de investiţii existente, valoarea totală precum şi structura împrumutului autorizat rămânând neschimbată“, s-a arătat într-o expunere de motive făcută de administraţie.
Astfel, ca să poată aloca bani pentru proiectele care necesită finanţare urgentă, CJA a trebuit să scadă din finan­ţarea alocată altor proiecte. Cu peste 800.000 de euro s-au redus fondurile destinate lucrărilor de construcţie a podului peste Mureş, între Pecica şi Sânpetru German, investiţie ce urmează să fie finalizată în curând. Un milion de euro s-a scă­zut de la reabilitarea DJ 682 Arad – Felnac, limită judeţ Timiş. Cei peste 1,8 milioane de euro au fost însă orientaţi pentru alte lucrări, pe care administraţia trebuie să le finanţeze în această perioadă.
Astfel, 1,67 de milioane de euro s-au alocat prin votul aleşilor judeţeni pentru lucrările hidrotehnice de la podul peste Mureş, între Pecica şi Sânpetru German. Este vorba de lucrări de amenajare a albiei, a rampelor şi de protecţia digului, în zona podului peste râul Mureş, pe DJ 709 E, pe malul drept înspre Pecica. Lucrările vor consta într-o recalibrare a albiei, lucrări de protejare a taluzului digului dinspre Pecica, împotriva eroziunii la ape mari, lucrări de protecţie a malurilor şi de centrare a albiei sub pod pentru reali­zarea gabaritului navigabil. Acestea au fost impuse de Ministerul Mediului şi Administraţia pentru Gospodărirea Apelor. În total, lucrările ar urma să coste administraţia aproape şase milioane de lei. O sumă de 147.000 de euro a mai alocat CJA pentru cheltuielile cu reabilitarea sistemelor ruirere pe 59,64 de kilometri.

Recomandările redacției