cjaProiectul de buget al judeţului are şanse să intre la vot pe finalul acestei luni. Şi asta pentru că a fost deja la transparenţă decizională de la finele săptămânii trecute. În proiectul de bu­get, totalul de venituri al administraţiei ju­deţene este de 143.472.000 de lei. Din cele peste 143 de milioane de lei, veniturile proprii ale Consiliului Judeţean însumează în jur de 81 de milioane de lei.
Aproape 68,5 milioane de lei din bu­getul judeţului vin din impozite pe venituri şi profituri. Consiliul Judeţean a mai mizat pe alţi peste 63,4 milioane de lei, din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii.
După cum arată proiectul bugetului de venituri, cotele defalcate din impozitul pe venit se ridică la peste 47,4 mili­oane de lei, în timp ce sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale se ridică la circa 21 de milioane de lei. Deci în total, este vorba de cei aproape 68,5 milioane de lei. Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate se ridică la peste 46,2 milioane de lei, din care, peste 12 milioane de lei corespund susţinerii sistemului de protecţie a copilului.
În ceea ce priveşte sumele defalcate din TVA pentru drumuri, în buget este regăsită suma de şase milioane, iar pentru echilibrarea bugetelor, de peste 10,2 milioane de lei. Din taxele pentru folo­si­rea de bunuri şi autorizare, în buget s-a mai auds un million de lei. Dacă venitu­rile sunt de peste 143 de milioane de lei, trebuie spus că, Consiliul Judeţean a estimat cheltuieli de 155,58 de milioane de lei. Cel mai probabil, primăriile mai au de aşteptat până la începutul lunii viitoare pentru a şti pe ce bani se bazează.

Recomandările redacției