Mult discutatul excedent bugetar al Consiliului Județean – subiect de dispute politice – va fi folosit pentru investiții de amploare. Reprezentanții Consiliului Județean au anunțat că intenționează să transfere din excedentul bugetar noi sume pentru realizarea obiectivelor de investiţii, precum şi pentru finanţarea proiectelor în derulare. În şedinţa de vineri, 23 februarie, aleșii judeţeni îți vor exprima votul privind repartizarea a 233.500 lei pentru diferite obiective precum „Sănătate” sau „Transporturi”.
Fonduri substanțiale și anume – 50.000 de lei se vor aloca pentru studiul de trafic la documentaţia tehnico-economică privind Centura Est Arad, care include şi un nou pod peste Mureş. „Este încă un pas important pentru construirea centurii de Est a municipiului, care va lega DN 7 de autostradă. Centura, care va porni din DN 7, între Mândruloc şi Vladimirescu, şi va traversa Mureşul, închide practic «inelul» din jurul municipiului şi rezolvă problema traficului greu. Dorim să realizăm această investiţie din fonduri europene, dar sunt anumite faze ale proiectului care trebuie finanţate din fonduri proprii”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Șeful CJA, Iustin Cionca a subliniat şi necesitatea existenţei excedentului bugetar. „Alocarea acestor sume demonstrează, dacă mai era cazul, la ce se folosesc banii aflaţi în excedentul bugetar al Consiliului Judeţean. Excedentul bugetar este necesar pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare. Dacă n-am avea acest excedent, atunci când e nevoie să finanţăm anumite investiţii, cum este acest studiu, absolut necesar, ar trebui să luăm bani de altundeva, din alte domenii. Fac această precizare pentru a arăta că decizia guvernării PSD, de a aloca ZERO lei judeţului Arad, sume din cotele defalcate din TVA, deoarece CJA are excedent bugetar, se bazează pe premise false şi nu înseamnă decât că PSD şi-a dorit să ia bani de la arădeni pentru a-i da altor judeţe”, a spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
În scopul realizării investiţiei „Modernizare DJ 709G, inclusiv pod Mureş, pentru funcţiunea de centură Est Arad”, Consiliul Judeţean Arad doreşte să acceseze fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. „Modernizare DJ 709G, inclusiv pod Mureş, pentru funcţiunea de centură Est Arad” ca obiectiv nou de investiţie constituie dezvoltarea infrastructurii rutiere din Judeţul Arad şi asigurarea conti­- nuităţii fluxului de trafic de tranzit, atât de mărfuri, cât şi al autoturismelor, prin legarea a două drumuri naţionale europene și închiderea inelului de centură a Municipiului Arad.În acest sens, cele două investiţii existente cu funcţiuni similare cu a DJ în varianta de ocolire a Municipiului Arad sunt: tronson centură Arad-Vest – în regim de autostradă și tronson centură Arad-Nord – în regim de drum naţional.

Recomandările redacției