Primarii și reprezentanții de primării au fost chemați la Consiliul Județean, pentru o prezentare a posibilităților de accesare de fonduri pe Programul Interreg V-A România – Ungaria.
Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, şi Paul Lazarov, reprezentant BRECO Arad, au prezentat oportunităţile şi prio­rităţile oferite de acest program. Programul a fost subiect de dezbatere și s-au căutat idei de proiecte eligibile, pe domenii.
„Întâlnirea a avut drept scop promovarea apelurilor programului, cu accent pe cele trei  apeluri deschise „Axa prioritară 1, Axa prioritară 2 şi Axa Prioritară 5- aferente actualului apel de pro­puneri de proiecte, cât şi apelurile care urmează a fi lansate în lunile imediat următoare”, a spus Paul Lazarov, reprezentant BRECO Arad. Proiectele pot accesa pe acest program un total de 209.165.123 euro, din care 177.790.352 euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. „Politica administraţiei judeţene este aceea de a asigura fonduri cât mai mari pentru necesităţile de funcţionare, dar şi pentru investiţiile necesare, mai ales în domenii sensibile cum ar fi sănătatea, situaţiile de urgenţă sau infrastructura rutieră. Pentru aceasta, ne dorim în primul rând atragerea de fonduri europene, apoi naţionale, urmând ca din bugetul propriu să suplinim cât putem, atât pentru nevoile noastre, ale consiliului, cât şi pentru susţinerea comunităţilor locale acolo unde este necesar. Marea oportunitate a momentului o reprezintă fondurile europene. Pentru a asigura un nivel ridicat de informare asupra oportunităților de finanțare am organizat acest eveniment”, a susținut Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
CJA – exemplu la accesarea fondurilor
Consiliul Judeţean a constituit un exemplu pentru reprezentanții de primării, acesta depunând în cadrul Programului Interreg V-a România – Ungaria proiectul „Cross – border network disaster resilience and emergency situations risks management – CBN”, proiect comun al judeţelor Timiş, Arad, Csongrad şi ADIVEST (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă). Prin implementarea acestui proiect, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va beneficia de dotări cons­- tând în 2 ambulanţe SMURD, tip B2, 3 pompe electrice, o autospecială descarcerare grea, un dig mobil precum şi 30 de echipamente de protecţie pompieri, în valoare de apro­ximativ 1,1 milioane Euro.
La capitolul infrastructură rutieră, Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad a spus: „În urma înţelegerii cu partea maghiară, Aradul şi-a fixat ca prioritate domeniul Sănătăţii, mai precis înfiinţarea unei secţii de Oncologie. Există, însă, riscul ca investiţia să fie considerată «ajutor de stat», iar Consiliul Judeţean să plătească din bugetul propriu această investiţie. Până la clarificarea situaţiei, noi am pregătit documentaţia atât pentru proiectul pe sănătate, cât şi pentru infrastructura rutieră. Dacă vom accesa banii pentru drumuri, dorim să reabilităm reţeaua de drum judeţean aflată de-al lungul frontierei, tronsoanele care necesită reabilitări şi modernizări, de la Nădlac până la Chişineu-Criş, legând şi celelalte două oraşe: Pecica şi Curtici”.

Recomandările redacției