OLYMPUS DIGITAL CAMERAPerdele de sălcii energetice vor fi plan­tate pe marginea drumurilor din judeţul nostru. Consiliul Judeţean este pe cale să concretizeze un proiect destinat protejării drumurilor, pe imp de iarnă, prin plantarea de arbori. Sălciile energetice vor ţine piept viscolului şi nu vor permite ca acestea să fie înzăpezite. În afara economiilor la facturile de deszăpezire, autorităţile se aşteaptă să şi facă bani cu aceste sălcii.
Un proiect ingenios deja extrem de cunoscut peste graniţă urmează să fie pus în practică de administraţia jude­ţeană. Vorbim de „amenajarea de perdele de protecţie“, adică, plantarea de sălcii energetice pe marginea drumurilor jude­ţene. Sălciile vor feri de viscol şi ninsori drumurile arădene dar, pentru că sunt energetice vor aduce şi bani în bugetul administraţiei.
Ninsorile abundente şi viscolul au ridicat mult cheltuielile cu deszăpezirea drumurilor. Pentru a reduce riscul de incidente în trafic, autorităţile au suplimentat în iarna 2012 – 2013, numărul de utilaje diponibile pentru lucrările de întreţinere a drumurilor. Ideea unei soluţii verzi le-a venit apoi reprezentanţilor Consiliului Judeţean. „Iernile trecute, pe toată partea de câmpie am avut probleme cu menţinerea drumurilor în stare bună, pe perioada de iarnă. Astfel, ne-am gândit ca în aceste zone să amenajăm «perdele de protecţie» a drumurilor, adică să fie plantate sălcii energetice. În acest fel, drumurile nu vor mai fi la fel de afectate de ninsori şi viscol şi astfel, Consiliul Judeţean va avea cheltuieli reduse cu lucrările de deszăpezire“, explică Cristian Drăgan, administrator Consiliului Judeţean Arad.
O sumă de 600.000 de lei a fost deja calculată de autorităţi pentru perdelele de protecţie a drumurilor. Luând în calcul faptul că, acest tip de vegetaţie va fi plantată în multe zone, costurile nu sunt deloc mari. Salcia energetică are randamente foarte bune într-un timp scurt, mai exact, o productivitate care poate ajunge la 40 de tone pe hectar de masă lemnoasă după trei ani, cu soiuri speciale obţinute de cer­cetatori. Productia medie la hectar este de 30-40 tone. Din lemnul de salcie se ob­ţine biomasa, un combustibil de viitor. Lemnul de salcie se mărunţeşte, apoi ru­meguşul se transformă în peleţi „Costu­rile de plantare sunt mici: de 1.500 – 2.000 de euro pe hectar, iar după ce plantele sunt recoltate vor continua să producă. Sălciile energetice au o putere calorică extrem de mare. Salcia creşte cu trei centimetri în fiecare zi, iar re­coltată va aduce o producţie 30-40 de tone de biomasă, pe hectar. O tonă se vinde cu aproximativ 50 de euro. În doi ani de zile, lăstarii ajung la şapte metri înălţime“, suţine Cristian Drăgan.
Pentru că proiectul este pilot la ni­velul judeţului, deocamdată sălciile vor fi plantate pe sectoarele: DJ 682 Ză­brani-Fântânele, DJ 682 Ususău-Bata-Lipova şi DJ 709 Arad-Şiria.

  • maica spune:

    „….pentru că sunt energetice vor aduce şi bani în….” !!! Auzi maică , eu zîc că dacă înfiletaţi şi câte un bec într-o rămurea , (dacă-s energetice tre’ sa suporte câțiva wați ,acolo) , sigur luminaţi şi gropile din „poteca” Arad-Şiria…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției