deseuriO serie de depozite neconforme de deşeuri vor trebui închise, iar ca sistemul de gestionare a deşeurilor să funcţioneze în sfârşit aşa cum a fost gândit ca proiect, mai multe staţii de sortare, transfer şi compostare trebuiesc realizate. Pentru ca mega-sistemul pentru rezolvarea problemei deşeurilor în judeţ să fie pus în funcţiune, mai trebuie executate lucrări în procent de 40 la sută. Consiliul Judeţean caută din august constructori pentru realizarea obiectivelor rămase neexecutate în Masterplanul pe deşeuri, după suspendarea lucrărilor pe fondul conflictului cu compania Confort SA.

Autorităţile caută constructori care să execute tot ce nu s-a realizat până acum în proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad”. Şi lucrările nu sunt puţine, pentru că, în cifre, cei 40 la sută nerealizaţi înseamnă mai multe gropi de deşeuri neînchise şi o serie de obiective neexecutate.

Consiliul Judeţean Arad a scos la licitaţie un contract ce prevede „construcţia staţiilor de transfer, staţiilor de compostare şi a staţiei de sortare în Arad“ – rest de executat şi parte component a Masterplanului „Sistemului de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad”. O a doua licitaţie în acest sens a fost începută pe data de 2 septembrie. Constructorul ales prin licitaţie ar trebui să închidă 11 depozite de deşeuri: depozitul din municipiu de pe Câmpul Liniştii, depozitul de pe strada Poetului din municipiu şi depozitele din Chişineu-Criş, Ineu, Nădlac şi  Sebiş. La depozitele din Curtici, Pâncota, Pecica, Sântana şi Bârzava se vor executa lucrări de remediere. Închiderea acestora ar putea costa în total în jur de şase milioane de lei – aproape 5,5 milioane, lucrările efective şi încă 530.000 de lei, posibilele lucrări neprevăzute. În documentaţia de licitaţie se impugn o serie de condiţii pentru alegerea constructorului, de la capacitatea tehnică şi până la oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 19 septembrie.

Obiective pentru gestionarea deşeurilor

Celelalt contract pentru lucrări vizează realizarea mai multor obiective – proiectarea şi execuţia staţiei de compostare din Arad, staţiilor de transfer din Chişineu- Criş, Bârzava, Ineu – Mocrea şi Sebiş şi de asemenea, la Ineu este vorba şi de staţie de compostare şi sortare. În total, aceste lucrări presupun o cheltuială de peste 16,4 milioane de lei. Lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de 20 de luni de la data atribuirii contractului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 17 septembrie.  Lucrările rămase de executat, în procent de aproximativ 40 la sută vor costa în total 22,2 milioane de lei, fonduri ce urmează să provină din bugetul proiectului finanţat eruopean, dar şi din bugetul judeţului.

Pe proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide“, lucrările au fost sistate pe fondul litigiului dintre Consiliul Judeţean şi compania Confort SA, a controversatului om de afaceri, Georgică Cornu. Compania nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale şi a suspendat lucrările exact acum doi ani. Masterplanul pe deşeuri – „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Arad“, are o valoare totală de 122 de milioane de lei şi a fost cofinanţat din bani europeni, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Recomandările redacției