deseuriAdministraţia judeţului este în căutare de constructori pentru reluarea lucrărilor pe Masterplanul pe deşeuri. Este vorba de partea de lucrări rămasă neexecutate după suspendarea amplului proiect de gestionare a deşeurilor din judeţ, pe fondul conflictului cu compania Confort SA. În urmă cu câteva zile, Consiliul Judeţean Arad a scos la licitaţie un contract ce prevede „construcţia staţiilor de transfer, staţiilor de compostare şi a staţiei de sortare în Arad“ – rest de executat şi parte component a Masterplanului „Sistemului de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad”

Pe proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide“, lucrările au fost sistate pe fondul litigiului dintre Consiliul Judeţean şi compania Confort SA, a controversatului om de afaceri, Georgică Cornu. Compania nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale şi a suspendat lucrările în vara anului 2012.

Până la suspendarea lucrărilor, constructorii executaseră doar aproximativ 60 la sută din lucrări, nefiind finalizată nici închiderea depozitelor neconforme şi cu atât mai puţin construcţia staţiilor de sortare, transfer şi compostare. Întrucât lucrările au fost decontate procentual, autorităţile judeţene a apelat la experţi tehnici, pentru stabilirea unei situaţii tehnico-financiare clare pe proiect. Lucrările rămase de executat, în procent de aproximativ 40 la sută vor costa în total 28,2 milioane de lei, fonduri ce urmează să provină din bugetul proiectului, dar şi din bugetul judeţului.

Trebuie menţionat că, proiectul de gestionare a deşeurilor a fost afectat şi de dizolvarea Consiliului Local Târnova.

Masterplanul pe deşeuri – „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Arad“, are o valoare totală de 122 de milioane de lei şi a fost cofinanţat din bani europeni, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Luna trecută, în contextul reluării lucrărilor, Consiliul Judeţean a aprobat la rectificarea bugetară, mai multe majorări, între care şi pentru deşeuri.

Recomandările redacției