Un an fără investiții, un an al austerității și sărăciei – așa au concluzionat reprezentanții Consiliului Ju- dețean că va fi 2018, în urma măsurilor Guvernului, asumate pentru buget. Conducerea CJA face apel la societatea civilă să se unească pentru a lua atitudine și a-i convinge pe parlamentari să se opună legislației care va lăsa găuri în bugetele administrațiilor. CJA mai atrage atenția că toți arădeni vor fi afectați de măsura austeră ce ar urma să intre în practică peste puțin timp.
Aradul riscă să piardă în anul 2018, proiecte în valoare de peste 134 de milioane de euro, dacă bugetul pe anul viitor va fi votat de parlamentari în forma actuală.
După ultimele modificări și
calculele realizate ieri dimineață, Consiliul Județean ar rămâne fără aprox. 10 milioane de euro (iar localitățile județului, în total, peste 45 de milioane!), în condițiile în care pentru cofinanțarea proiectelor Consiliului Județean este nevoie de peste 6 milioane de euro.
„Inițial, calculul ne indica o pierdere de 35 de milioane de euro. Va fi sigur peste 45 de milioane, pentru că am fost anunțați că localitățile care au excedent bugetar nu vor mai primi în anul 2018 sume din cotele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată! Este lovitură după lovitură, într-un moment în care toți ne așteptăm la un buget mai bun, nu la un măcel bugetar”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.
La CJA s-au reunit într-o conferință susţinută de Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Letiţia Stoian – primarul comunei Semlac, Petru Antal – primarul oraşului Pecica, Ioan Crişan – primarului comunei Vladimirescu, Mircea Braiţi – primarul comunei Buteni, consilierul județean Ioan Plaveți, administratorul public Gheorghe Stoian, directorii executivi Gheorghina Ribovici și Andrei Ando.
Societatea civilă, așteptată să se implice
Un apel public a fost lansat de Iustin Cionca, pentru implicarea societății civile în realizarea de amendamente pentru corectarea proiectului de buget, ca Aradul să nu piardă bani. Soluția ar fi creșterea procentului din impozitul pe venit care să rămână comunităților locale, în loc să fie dus la București, iar localitățile care au excedent bugetar să primească în continuare sume din cotele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată.
„Chemăm alături de noi și societatea civilă ca împreună să solicităm parlamentarilor de Arad să pledeze de la tribuna Parlamentului ca banii Aradului să rămână acasă, să depună si să susțină amendamente în interesul legitim al fiecărei localități a Aradului și al fiecărui arădean! Județul Arad va pierde peste 45 de milioane de euro, în care includem aproximativ 16 milioane la municipiu, iar pe calculele noastre de ultimă oră aproximativ 10 milioane Consiliul Județean, un milion de euro orașul Curtici, sute de mii de euro fiecare oraș și comună! Și cele mai mici comune din județul Arad vor pierde între 50.000-100.000 de euro!
Această prognoză înseamnă falimentul unor comune și blocarea marilor proiecte de dezvoltare! Fie că vorbim despre proiectele pe drumuri județene, proiectele transfrontaliere, investițiile în spitale și școli, sau chiar reparațiile curente și întreținerea localităților, totul riscă să se blocheze!”, a declarat preşedintele Iustin Cionca.Acesta a explicat și de ce unele localități au excedent bugetar: fiindcă datorită Legii Achizițiilor Publice, sunt proiecte care nu se pot finaliza până la sfârșitul anului, iar banii sunt, implicit, necheltuiți. Ei intră în excedent și sunt folosiți, anul următor, pentru finanțarea lucrărilor.
Iustin Cionca le-a cerut public parlamentarilor să corecteze și Legea Achizițiilor Publice, să stabilească surse de compensare pentru majorările salariale și ca localitățile care s-au gospodărit bine și au un excedent să nu primească bani mai puțini de la bugetul de stat.
Planurile de investiții în sănătate și drumuri riscă să fie afectate
Conducerea Consiliului Județean atrage atenția asupra proiectelor care ar urma să fie derulate și care riscă să fie drastic afectate de diminuarea bugetului. Valoarea cofinanțării Consiliului Județean, necesară a fi prevăzută în buget pentru proiecte este de 6.408.000 euro. Printre proiectele aflate în diferite stadii de implementare, depuse pe diferite programe de finanțare și pentru care este nevoie de bani pentru cofinanțare se numără: Centura Aradului, constuirea DJ 682 C- legătura DN 69 cu DN 7(11 km, pasaj peste calea ferată, pod peste Mureş) – valoare 35 de milioane de euro, Modernizare DJ709 Arad – Pâncota şi reabilitare DJ792C şi Buteni – Pâncota, modernizare drum Nădab-Seleuş și modernizare Bârsa-Moneasa-limită judeţ Bihor. O serie de proiecte de investiții în sănătate riscă să fie afectate de lipsa banilor. Între acestea se numără proiectul pentru Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, reabilitarea Secție Infecțioase Adulți Spitalul Județean și modernizarea secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Anunțuri 12
Anunț public
citește mai mult »