deseuriGrupul de monitorizare a Masterpla­nului pe deşeuri, ce urmează să ajungă în faţa finală – cea a gestionării efective îşi va schimba componenţa. Grupul de monitori­zare nou constituit va trebui să facă un ra­port privind planul judeţean de gestionare a deşeurilor. CJA urmează să aleagă noi membri în grupul de monitorizare, propune­rile fiind făcute deja de primării şi instituţii.
În toamna anului precedent, Consiliul Judeţean şi asociaţia de firme SC Confort SA şi SC Vel Service SA au ajuns la un conflict pe Masterplanul pe deşeuri. Contractul de lucrări pentru proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Arad“, încheiat cu cele două companii contractante ajunsese la termenul limită de execuţie. Însă, deşi lucră­rile nu au fost atunci finalizate, asociaţia de firme a suspendat executarea acestora, nerespectându-şi astfel obligaţiile contractuale. În aceste condiţii, autorită­ţile au apelat la serviciile unui expert pentru stabilirea exactă a situaţiei lucrărilor.
În prezent, proiectul este în cea mai mare parte finalizat urmând a se trece la faza de atribuire a părţii de gestionare efectivă a deşeurilor. Birocraţia a întâziat deja mult începerea efectivă a gestionării deşeurilor în judeţ. Administraţia trebuie să aprobe noua structură a acestui grup care va monitoriza sistemul integrat al deşeurilor. Printre atribuţiile grupului de monitorizare se numără: colec­tarea date­lor privind cantităţile de deşeuri, reali­za­rea unui raport anual de monitorizare, evaluarea progreselor şi multe altele.
Din grupul de monitorizare fac parte specialişti din cadrul CJA, APM Arad, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Jude­ţean Arad şi reprezentanţi ai primăriilor oraşelor. Din componenţa grupului ar urma să facă parte reprezentanţi ai primăriilor Arad, Ineu, Sebiş, Curtici, Nădlac, Pecica, Pâncota, Lipova, Sântana şi Chişineu-Criş. Masterplanul pe deşeuri are o valoare de peste 122 de milioane de lei şi a fost cofinanţat din bani europeni, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Recomandările redacției