CJA găzduiește „Via Habsburg“, unul dintre cele mai ample evenimente culturale din an

0
446

„Via Habsburg“ – unul dintre cele mai ample evenimente culturale internaționale din acest an este găzduit astăzi de Consiliul Județean. Evenimentul reunește oficiali și experți din străinătate, invitat de onoare fiind președintele IRE, Franz Schausberger. La eveniment participă președintele CJA, Iustin Cionca, vicepreședintele, Răzvan Cadar, rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Ramona Lile și viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Sunt prezenți oaspeți din Austria, Germania, Belgia, Franța, Serbia și Elveția, care dezbat subiectul punerii în valoare a culturii, printr-un parteneriat la nivelul regiunilor.

,,Anul trecut, când am avut ocazia să îl întâlnesc pe domnul președintele Schausberger, la Arad, i-am propus să realizăm această conferință, să încercăm să găsim soluții comune pentru punerea în valoare a culturii care ne unește. Am găsit în persoana domnului președinte un partener deschis, dinamic, determinat să realizeze un parteneriat european la nivelul regiunilor. Ne dorim ca prin acest program să contribuim, așa cum susține și platforma Institutului Regiunilor Europei, la crearea de reţele între regiuni, municipalităţi şi alte arii de activitate publică şi economică pentru realizarea intereselor lor. Mi-aș dori ca în această platformă să se regăsească și regiuni din Republica Moldova, cu care noi suntem înfrățiți, și care trebuie să reducă decalajul față de statele membre ale Uniunii Europene. Chiar ar fi o propunere ca următoarea conferință Aradul are, așadar, o puternică legătură directă cu istoria și cultura Europei Centrale și Occidentale. Îmi doresc ca după această conferință să intrăm, la modul concret, într-o construcție care să pună în valoare patrimoniul nostru arădean, într-un context european”, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Voință politică, infrastructură și implicarea regiunilor vecine

Președintele IRE, Franz Schausberger a scos în evidență importanța proiectului ce presupune realizarea unei rute cultural-istorice, în condițiile în care proiecte de acest gen s-au derulat deja în partea de vest a Europei, cu țări care nici nu au făcut parte niciodată din Imperiul Austro-Ungar.

,,Ideea acestei conferințe s-a născut anul trecut când am fost prezent la Arad, cu scopul de a găsi mijloace și modalități de creștere și dezvoltare a turismului. Aradul beneficiază de un patrimoniu arhitectural bogat, a făcut parte mult timp din Imperiul Habsburgic și consider că este important ca acest lucru să fie cunoscut în Germania și Austria. Pentru materializarea acestui proiect cultural este neoie de: voință politică puternică, realizarea unei infrastructuri de transport în regiune, implicarea regiunilor învecinate de la granița cu Ungaria și a Provinciei Voivodina, precum și implicarea factorilor economici, a operatorilor de turism, a mediului academic și a oamenilor de știință, urmând ca toate aceste entități să își unească forțele pentru a stârni interesul comunității locale. Locuitorii din Germania și Austria sunt cu siguranță și ei interesați de similitudinile cultural-istorice din alte țări, cum este România”, a susținut Franz Schausberger, președintele IRE.

,,În decursul a 20 de ani am discutat despre economie și dezvoltarea economică, dar mai puțin despre trecut, istorie și integrarea lor într-un circuit turistic.Poate, cetățeanul european nu este foarte interesat de faptul că, aproape orice autoturism care circulă în Europa are cel puțin o componentă fabricată la Arad. Dar, cu siguranță dacă vorbim de Revoluția din 1848 – 1849, care a zguduit imperiile Europei, cei care vor cunoaște că bătălia finală a armatei imperiale habsburgice și țariste, cu armata revoluționară maghiară a avut loc lângă Arad, cu siguranță vor fi interesați să vadă clădirea în care s-a semnat capitularea. Cu siguranță ar fi interesați să vadă printr-un circuit turistic și cetatea în care au întemnitați conducători militari ai armatei care a pierdut bătălia. Câți din fostul imperiu știu că românii au fost în această bătălie revoluționară de partea imperiului?! Am putea face un traseu turistic din Arad până în Muncii Apuseni(…). Trebuie să lăsăm moștenire generațiilor viitoare istoria Aradului, a oamenilor și a faptelor care au avut loc aici, și ce poate fi mai potrivit decât integrarea Aradului într-o rută cultural-turistică internațională, ținând cont că Aradul a fost și este parte a Europei și a tuturor evenimentelor majore care au avut loc aici”, a declarat Călin Bibarț, viceprimarul Aradului.

Conferința „Via Habsburg” este parte dintr-o serie de evenimente europene și anume: Plenara de Primăvară a Adunării Regiunilor Europei, Zilele Culturii Austriece, Gala Diplomației, conferința „Le Rendez-vous d’Arad”, a Asociației Culturale LIKE – Reţeaua Oraşelor și Regiunilor Europene pentru Cultură, constituirea Consorțiului Cultural Euroregional „Activarium”, cu sediul la Arad”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.