CJA investește în serviciul de salvare Salvaspeo

0
469

La solicitarea Serviciului Salvamont, în CJA s-au aprobat fonduri pentru achiziționarea unui vehicul utilitar de tip Side by Side, necesar în activitatea acestuia. Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat şi funcţionează ca serviciu public de interes judeţean, fără personalitate juridică, organizat în subordinea Consiliului Judeţean Arad (CJ) în cadrul Direcției Tehnice Investitii.

„Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad contribuie la sprijinirea şi dezvoltarea activităţii turistice în judeţul Arad şi are ca obiect principal de activitate asigurarea activităţii de prevenire a accidentelor turistice montane şi de salvare în munţi a persoanelor accidentate şi a bolnavilor. Am alocat bani pentru cumpărarea acestui vehicul, ținând cont că buna funcționare a Serviciului este absolut obligatorie în cazuri de urgență. Am deschis o Bază de salvare montană și speologică la Moneasa, care asigură asistență 24/7 și trebuie să fim puși la punct cu toate cerințele necesare unor eventuale intervenții de urgență” , a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Pentru arădenii care nu știu, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad are atribuții de: coordonare din punct de vedere administrativ şi organizatoric activitatea de salvare montană și de salvare din mediul subteran speologic în judeţ; de supraveghere a activității de amenajare, întreţinere şi reabilitate a traseelor montane din judeţ și propune omologarea sau desfiinţarea unor trasee montane, precum și de preluare a apelurilor de urgenţă privind accidentele montane și a celor din mediul subteran speologic.

Salvamont Salvaspeo efectuează şi coordonează activităţile de prevenire a accidentelor din mediul subteran speologic şi supraveghează activitatea de amenajare, întreţinere şi reabilitare a amenajărilor tehnice din mediul subteran speologic, sens în care vor iniţia activităţi comune cu persoanele juridice care au calitatea de custode/administrator al obiectivului, după caz;

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad funcţionează cu personal angajat pe bază de contract individual de muncă (8 posturi) permanente, un şef de serviciu şi șapte funcţii de execuţie (salvatori montani) din care patru sunt ocupate și trei sunt vacante, precum şi salvatori care vor fi înscrişi prin contracte de voluntariat pentru formarea unei Formații Județene Salvamont și a unei Echipe Judeţene Salvaspeo conform prevederilor legale, normelor şi prevederilor Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România – ANSMR și a Corpului Român Salvaspeo – CORSA.

„Anul asta am avut 20 de cazuri în zona montană, cât și în alte zone cu acces dificil. Cazurile au fost diferite: apeluri de urgență pentru acordarea măsurilor de prim-ajutor la competiții sportive de mountainbike (Lipova, Petriș, Căsoaia) și un concurs de enduro. O parte din persoanele accidentate fost predate după caz la ambulanță/SMURD și un caz la elicopterul SMURD. Anul asta vom mai avea asistență la un concurs de MTB la Șiria și 2 concursuri de alergare montană, unul la Șiria și unul la Căsoaia”, a declarat Mihai Besesek, șef serviciu Salvamont.

 

                

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.