excedent sanatate

Chiar dacă banii primiţi de la centru ajung doar pentru funcţionare, administraţia judeţeană are planuri de investiţii pe sănătate. Excedentul bugetar din anii precedenţi mai umple din goluri. Administraţia judeţeană a rămas cu un plus bugetar de 33,5 milioane de lei, banii economisiţi din anii trecuţi. Plusul bugetar este împărţit pe domenii, pentru investiţii.

Pentru sistemul de sănătate, Consiliul Judeţean alocă 3,9 milioane de lei, din excedentul total de peste 33 de milioane de lei.

Astfel, cei mai mulţi bani – 1,5 milioane de lei – vor fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor cu lucrările la Unitatea de Primiri Urgenţe, investiţie care ar trebui să fie gata în primăvara anului. De asemenea, 376.000 de lei vor fi folosiţi pentru achiziţia de dotări la instalaţia de distribuţie de gaze medicinale şi a curenţilor electrici la secţia UPU. Mai mult de jumătate de milion de lei va costa instalaţia de climatizare de la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Secţii medicale care până acum nu au beneficiat de investiţii ar urma să fie modernizate în viitorul apropiat. Deocamdată însă, autorităţile au pus deoparte bani doar pentru proiecte tehnice.

Astfel, pe lista de planuri de investiţii, în fază de coumentaţii tehnico-economice se află amenajarea unui spaţiu pentru compartimentul de Chirurgie toracică, dar şi reamenajarea laboratorului clinic de radiologie imagistică, pentru acesta fiind alocaţi şi bani pentru execuţie.

Prioritare sunt şi studiile tehnico – economice pentru reabilitarea unei dintre cele mai degradate secţii medicale. Este vorba de Secţia de Psihiatrie din strada Octavian Goga, clădire cumpărată de Consiliul Judeţean în urmă cu câteva luni. Dacă achiziţionarea imobilului, o clădire retrocedată, a presupus costuri de 600.000 de euro, reabilitarea şi modernizarea acesteia va costa cel mai probabil câteva milioane de lei.

Planuri pentru Patologie Infecţioasă

Sistemul medical arădean va scăpa de povara altei clădiri retrocedate şi grav degradate. Este vorba de unitatea în care se găseşte Secţia Infecțioase Adulţi, dar şi de cea pentru copii, separată de prima, pentru care ar urma să se construiască şi doteze un un nou imobil. În prezent şi acest proiect este în fază de documentaţie.

În jur de 3,7 milioane de euro ar urma să fie investiţi în construirea unei clădiri pentru patologie infecţioasă, în incinta Spitalului Judeţean. Clădirea pentru patologie infecţioasă ar urma să găzduiască mai multe secţii – Secţia de Infecţioase Copii, ce va avea aici 20 de paturi, Secţia de Infecţioase Adulţi, cu 27 de paturi precum şi Compartimentul H.I.V, cu nouă paturi. Pentru acest proiect vorbim de o investiţie mare, pentru care, deocamdată, administraţia nu dipune de fonduri.

Nu în ultimul rând, CJA face calcule pentru amenajarea Spitalului Matern, în clădirile de pe Vicenţiu Babeş în care, în trecut funcţiona Evidenţa Persoanelor.

Fonduri consistente vor fi alocate şi pentru aparatură medicală. Spitalul ar urma să se doteze cu un ecograf 3D, un defibrillator electric precum şi cu Sistem suport hemodinamic tip balon decontrapulsaţie.

Recomandările redacției