CJA lucrează la buget dar, după noua formulă, Aradul a primit de la centru, doar bani pentru funcţionare

0
381
buget
În acest an, CJA va trebui să caute resurse financiare în alte părţi decât bugetul

Deşi, după cum s-au calculat, raportat la noua politică de întocmire a bugetului naţional, aleşii judeţului ştiu că Aradul este grav vitregit de bani, în această perioadă, administraţia plănuieşte cum să-şi chivernisească bugetul propriu.

 

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, în această perioadă, instituţiile din subordinea administraţiei îşi transmit necesarul, pentru a fi stabilite finanţările. Reprezentanţii CJA spun că, în câteva zile, un proiect pentru bugetul propriu va fi pus la transparenţă.

 

Normele de aplicare a legii sunt trimise în teritoriu în această perioadă.

Conform noii legi a bugetului, fondurile sunt repartizate în funcţie de bugetele proprii ale judeţelor, oraşelor şi comunelor.În consecinţă, judeţele care au un buget estimat la peste 80 de milioane de lei nu primesc fonduri de la stat, oraşele ce au un buget estimat la 6 milioane de lei nu primesc fonduri de la stat şi în aceeaşi situaţie sunt comunele care au nu buget de peste 1,5 milioane de lei.

În plus, în premieră, în acest an, bugetul naţional a fost gândit să fie aprobat numai pe şase luni de zile şi nu un an.  Teoretic, după cele şase luni, în funcţie de cum s-au chivernisit banii se va trece la rectificări. Nimic nu este stabilit, iar administraţiile nu ştiu cum să-şi organizeze noile bugete după această nouă formulă. Potrivit aleşilor judeţului, această nouă formulă face ca banii să ajungă la administraţiile care nu au proiecte de dezvoltare, în loc să fie orientaţi spre cele care au de derulat investiţii. Cu alte cuvinte, administraţiile care au dovedit că ştiu cum să orienteze eficient banii nu vor fi susţinute, sume substanţiale urmând să primească acele administraţii care nu s-au remarcat la modul de consumare al banilor publici.

 

Conform legii bugetului Aradul are un buget estimat la 82 de milioane de lei, doar cu 2 milioane peste limita Guvernului. Calculele după noua formulă arată că, numai 17 comune mici şi oraşul Pâncota vor avea parte de fonduri, în judeţul nostru.

În schimb, vor fi încurajate localităţile fără mari resurse, cărora le vor fi repartizate fonduri,  pentru a ajunge la un nivel de 80 de milioane de lei buget anual.

Mai mult decât atât, după noua lege nu mai există sumele pentru echilibrarea bugetelor, sumele defalcate din TVA şi nici cota de 20 la sută.

 

Nici până acum nu a prea primit Aradul bani de la nivel central, în special în domeniul sănătăţii, iar de acum înainte, judeţul nu va avea nici câtă susţinere a avut. Asta înseamnă că, banii primiţi de la centru vor fi folosiţi strict pentru funcţionare- proprie şi a instituţiilor din subordine şi cheltuieli sociale. Bugetul de investiţii, din bani de la stat nu există. În consecinţă, pentru a putea face investiţii, Consiliul Judeţean va trebui să caute resurse în alte părţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.