CJA preia de la americani un plan de prevenție a bolilor grave în județ

0
452

americaAdministrația județeană aspiră la „calea americană” pe linie de prevenție pentru cancer și boli cardiovasculare. Totul în urma unei vizite în Atlanta, în cadrul Centrului de Prevenire şi Diagnosticare a Bolilor – CDC în urma căreia, specialiștii americani împărtășesc din strategiile lor pe acest domeniu. Se parte că vizita a fost facilitată de reputatul cercetător cu origini în Arad, Edward N. Luttwak, prezent la finele anului trecut într-o vizită la Arad.

O delegație a Aradului a fost în Statele Unite ale Americii, într-o vizită de lucru organizată în cadrul unui proiect pilot – „The American Way – Calea Americană. Ce şi cum putem face noi pentru a atinge performanţele lor?” – derulat din necesitatea de a îmbunătăţi performanţele administraţiei publice locale din România.  CDC este o agenţie federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, cu sediul central situat în comitatul DeKalb, în apropierea Atlanta, a cărei misiune este de a promova sănătatea şi calitatea vieţii prin prevenirea şi controlul bolilor, leziunilor şi invalidităţii. Este considerat cel mai renumit centru epidemiologic din lume.

Alături de preşedintele Nicolae Ioţcu, din delegaţia ce a reprezentat Aradul au mai făcut parte Adrian Wiener, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Erika Stark, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Valentina Pocola, director economic al aceleaşi instituţii.

 

Vizită facilitată de Edward N. Luttwak

Vizita a fost facilită de politologul Edward N. Luttwak, întrucât acesta, în timpul prezenței la Arad, a fost informat că Aradul are o incidență ridicată a bolilor de cancer.

„Scopul acestei vizite a fost acela de a acumula cunoştinţe şi de a ne familiariza cu strategii şi tehnici folosite cu succes în administraţia publică locală din SUA Fără intervenția domnului Edward Luttwak nu am fi reușit. Discuțiile au fost la nivel înalt și am stabilit deja prime rezultate”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Delegaţia arădeană s-a întâlnit cu reprezentanţi ai şase departamente medicale ale CDC, discuţiile fiind purtate pe diferite domenii de prevenire şi detectare precoce a bolilor. „A fost un prim contact foarte interesant. CDC are un program şi pentru Europa de Est şi sperăm că judeţul Arad va fi primit într-un astfel de program. Din discuţiile purtate direct cu manageri publici şi alţi experţi din domeniu, suntem convinşi că vor rezulta proiecte importante pentru judeţul Arad, în care vom avea ca parteneri o serie de reprezentanţi americani în domenii de activitate, cum ar fi politicile publice, infrastructura şi cel mai important, sectorul medical şi sănătatea publică”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Întâlnirea s-a axat pe ceea ce înseamnă prevenţia în bolile cardio-vasculare şi neoplazice: cancer de colon, sân, şi col uterin.

„Sperăm să beneficiem de expertiza specialiştilor din cadrul CDC prin documente şi proceduri standardizate, care vor fi adaptate specificului local. Am lăsat fiecărui şef de departament o mapă cu prezentarea profilului medical al spitalului şi a problemelor majore de sănătate cu care ne confruntăm în judeţ, pentru a păstra deschis contactul aplicat pe ceea ce ni s-a prezentat”, a spus Adrian Wiener, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad.

Proiect după model american

În în Statele Unite, în domeniul sănătăţii publice se derulează programul „A million hearts”, scopul autorităţilor americane fiind acela de a salva un milion de vieţi prin promovarea controlului factorilor de risc cardiovascular.

La scară mai mică, Aradul a derulat un proiect asemănător, la Ghioroc. CJA vrea să deruleze un proiect mai mare și în alte zone de din județ.

În cadrul vizitei, delegaţia arădeană a fost informată cu privire şi la alte programe de interes naţional, care se desfăşoară în Statele Unite în domeniul sănătăţii. „Am aflat despre un program de detectare precoce a cancerului de colon, program care se derulează la domiciliul persoanelor, fără a fi nevoie deplasarea la medic a acestora. Un astfel de program ar fi interesant de aplicat şi în judeţul Arad, într-o variantă adaptată nevoilor populaţiei, în condiţiile în care această boală care se află pe locul doi ca şi prevalenţă, atât la bărbaţi cât şi femei”, a mai declarat Adrian Wiener.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.