CJA riscă să piardă șapte milioane de lei pentru că nu a dotat cu aparatură Ambulatoriul de la Judeţean

0
567

Inaugurat în noiembrie 2015, Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe ar putea fi o adevărată gaură neagră. Motivul? Potrivit unui document, trimis recent de la București, în momentul de față, Consiliul Judeţean Arad trebuie să înapoieze aproximativ șapte milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene, folosiţi pentru efectuarea lucrărilor de modernizare. De ce s-a ajuns aici?  În urma scandalului legat de de reţinerea şi ulterior arestarea lui Nicolae Ioţcu, fostul preşedinte al CJA, conducerea interimară a instituţiei a anulat procedura de atribuire a contractului având ca obiect „Furnizare, instalare, punere în funcţiune şi instruire personal echipamente medicale aferente proiectului «Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate»”, astfel încât obligaţiile asumate la accesarea fondurilor europene nu au putut fi îndeplinite la timp. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că firma care trebuia să furnizeze aparatura era implicată în scandalul care a dus la arestarea lui Ioţcu.

De altfel, din aceeaşi cauză, CJA a încasat, recent, şi o amendă de 80.000 de lei de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

Astfel, Iustin Cionca, noul preşedinte al Consiliului Judeţean, ales ieri, îşi începe mandatul într-un moment destul de greu pentru instituţia pe care o va conduce în următorii patru ani.  Reprezentanții CJA susțin că se va face o analiză, împreună cu compartimentele implicate, urmând ca mai apoi să fie luată o decizie cu privire la pașii ce trebuie urmați și să fie dat publicității un punct de vedere.

În ceea ce-l privește, Adrian Țolea, fostul președinte interimar al CJA, care a luat decizia de a anula contractul de furnizare a aparaturii medicale pentru Ambulatoriu, susține că sumele nu trebuie în mod normal returnate, având în vedere faptul că s-a procedat corect anulându-se contractul. „Ne vom apăra în instanță pentru că avem dreptate și nu cred că trebuie să returnăm suma de șapte milioane de lei. Ne-am îndeplinit obligațiile, am realizat partea de construcții, dar am anulat partea de achiziție a echipamentelor, pentru că existau suspiciuni de corupție, iar documentele au fost ridicate de DNAˮ, a declarat Țolea.

De menționat că, potrivit reprezentanțiilor CJA, în contractul de finanțare se spune că se va suspenda plata, rambursarea tuturor sumelor solicitate aferente contractului în cazul în care există sesizări către DNA sau ANI, iar măsura de suspendare a plăților urmează să fie aplicată până la pronunțarea definitivă a instanței, astfel încât, susțin angajații CJA, nu putea fi luată decât o singură decizie, iar aceasta a fost de anulare a procedurii de atribuire a contractului cu privire la care existau suspiciuni.

Ambulatoriul a fost inaugurat în noiembrie

Ambulatoriul integrat şi Unitatea de Primiri Urgenţe extinsă şi modernizată a Spitalului Judeţean au fost inaugurate pe 26 noiembrie. Operaţiunea de realizare a Ambulatoriului integrat a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În momentul inaugurării,  Ambulatoriul Spitalului Judeţean urma să fie dotat cu mobilier şi cu echipamente, autorităţile anunţând că licitaţiile erau în derulare.

Lucrările de modernizare a ambulatoriului au vizat dezvoltarea şi îmbunătățirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală, prin reabilitarea clădirii şi dotarea cu apartură medicală. Lucrările au fost realizate pe o suprafaţă de 2.609 mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.