cardio

În fiecare an, mai bine de 1.000 de locuitori din judeţul nostru dezvoltă afecţiuni cardiovasculare şi doar câteva sute dintre ei se tratează. Mii de arădeni suferă de probleme cardiologice care ajungă să fie depistate de abia în cazuri de urgenţă, când, din păcate, adesea este prea târziu.

Aradul este singurul judeţ din ţară în care, pe fondul incidenţei alarmante a bolilor cardiovasculare a fost constituită o comisie consultativă, format din reprezentanţi de instituţii care să caute soluţii la aceste probleme.

Săptămâna aceasta s-a tras linie după o campanie medicală, un proiect în cadrul căruia a fost înfiinţată şi comisia consultativă. Este vorba de „Ghioceii prevenţiei cardiace”, campanie desfăşurată în Ghioroc şi organizată de Consiliul Judeţean Arad şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, împreună cu membrii Comisiei Consultative din care fac parte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică şi Patronatul Medicilor de Familie Arad

În cadrul campaniei, perioada 17 noiembrie – 5 decembrie 2014 au fost testate 549 persoane -63% femei şi 37% bărbaţi – reprezentând 20.9% din populaţia de peste 30 de ani din localităţile Ghioroc, Miniş şi Cuvin. Proiectul s-a desfăşurat pe două planuri: seminarii interactive de informare şi campanie de analize. Investigaţiile medicale au avut loc în secţia de paliaţie a SCJU Arad şi în dispensarul din Ghioroc.

„Rezultatele ne îngrozesc“

Rezultatele – spun cei implicaţi în proiect – sunt dramatice. Aproximativ 50% dintre locuitorii comunei Ghioroc au risc crescut de diabet, 74% sunt supraponderali şi 72% au hipertensiune arterial.De menţionat că, 41% nu au efectuat niciodată analize pentru boli de inimă.

„Comisia s-a format în scopul reducerii mortalităţii pe acest segment de boli, care au incidenţă de vîrf în Arad. Această comisie s-a constituit pentru că iniţiativa naţională este sporadică şi lipsită de perspective . (…) Pe această campanie, efortul logistic a fost considerabil. Rezultatele ne fac să ne îngrozim, cu atât mai mult cu cît ştim că, mare parte dintre problem fie ar putea fi prevenite, fie ar putea fi diagnosticate în fază incipient când sunt mult mai uşor de tratat. Mulţi oameni care dezvoltă boala şi prezintă diferite simptome suportă în loc să ceară ajutor de specialitate“, a spus Cristian Dină, medic cardiolog.

Locuitorii agrenaţi în proiect au fost receptive – spun autorităţile, femeile fiind mult mai interesate de starea lor de sănătate. Pe perioada campaniei au fost efectuate măsurători clinice la 488 de persoane (greutate, tensiune arterială, înălţime, circumferinţă abdominală), analize de sânge la 507 persoane (uree, creatinină, glicemie, colesterol total, LDL, HDL, trigliceride), EKG la 454 de persoane, ecografii abdominale la 97 de persoane şi consultaţii cardiologice la 394 de persoane.

„Mă bucură faptul că acest proiect a reprezentat o reuşită, prin efortul comun al tuturor celor implicaţi. Totuşi, este îngrijorătoare rata mare de afecţiuni, conform raportului rezultat în urma proiectului. Consiliul Judeţean Arad s-a implicat în îmbunătăţirea continuă a sistemului medical arădean, în toate domeniile de specialitate, dar de asemenea cetăţenii trebuie să înţeleagă că prevenţia în domeniul medical este esenţială, descoperirea bolilor în stare incipientă însemnând tratarea acestora într-un stadiu care nu este atât de grav. (…)Scopul principal al acestui proiect este tocmai conştientizarea populaţiei. Îndemn cetăţenii să se adreseze medicilor încă de la cele mai mici semnale îngrijorătoare în privinţa sănătăţii. Sănătatea este bunul nostru cel mai de preţ, iar eforturile noastre, ale Consiliului Judeţean şi ale medicilor nu sunt suficiente dacă nu găsim şi o deschidere mai mare din partea cetăţenilor”, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Acţiuni ca şi cele derulate la Ghioroc vor mai fi organizate şi în alte localităţi fiind avut în vedere şi Aradul. Nicolae Ioţcu a spus că, această campanie face parte din strategia Consiliului Judeţean Arad de modernizare a actului medical, prin investiţii în dotări spitaliceşti şi în resurse umane. „Tot ceea ce facem în domeniul medical, cele peste 17 milioane de euro investite sau în curs de realizare, au un singur scop: sănătatea arădenilor! Ne dorim spitale performante pentru că sănătatea este cel mai de preţ lucru în viaţa fiecăruia dintre noi”, a declarat Nicolae Ioţcu

Conform declaraţiilor preşedintelui Nicolae Ioţcu, în prima jumătate a anului vor continua cu acest gen de campanii de analiză a stării de sănătate, astfel încât în a doua jumătate a anului având o bază clară să putem să începem un program de prevenire a bolilor cardiovasculare, pe raza judeţului Arad.

„ Aproape 80% din populaţia luată în studiu avea colesterolul rău crescut, în timp ce peste 70% aveau greutatea peste normal. Aceste aspecte pot fi prevenite prin prezentarea periodică al medicul de familie, iar bolile cardiovasculare şi diabetul pot fi diagnosticate în etape incipiente“, a mai spus Cristian Dină, medic cardiolog.

Mulţi locuitori nu şi-au făcut niciodată analize de sânge

La discuţiile din cadrul seminariilor desfăşurate pe 13 noiembrie, 26 noiembrie şi 3 decembrie au fost prezenţi dr. Adina Pop-Moldovan, dr. Koos Etelka, prof. dr. Maria Puşchiţa, dr. Cătălin Branc, dr Leontina Barsan, dr Adrian Dărăbanţiu, dr Dorica Sănduţu, dr Cătălin Hreniuc, alături de invitaţii speciali Cornelius Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc, conf. univ. dr. Teodora Olariu, manager SCJU Arad şi dr Adrian Wiener, director medical SCJU Arad.

Echipa de proiect a fost reprezentată de 11 asistenţi medicali, care au realizat analizele de sânge şi EKG-urile, şi 7 medici din cadrul SCJU Arad care au oferit consultaţii cardiologice şi au efectuat ecografiile abdominale. Managementul proiectului a fost asigurat de o echipă de 4 reprezentanţi ai companiei de comunicare medicală Houston NPA.

În urma consultaţiilor cardiologice au fost recomandate 526 investigaţii suplimentare (Doppler carotidian, IGB, Holter EKG, Holter TA, test de efort).

Alte rezultate îngrijorătoare: 74% sunt supraponderali (din care 4% au obezitate morbidă), 48.62% din cele 399 persoane care au dat toate informatiile necesare prezintă risc crescut de diabet, 72% au hipertensiune arteriala de diferite grade.

În aceea ce priveşte riscul de a dezvolta accidente vasculare coronariane în următorii 10 ani, acesta este prezent la 12.80% din femei, spre deosebire de 61.88% din bărbaţi.

Mulţi locuitori nu şi-au făcut niciodată analize de sânge, în timp ce o mare parte a populaţiei, deşi diagnosticată cu diferite afecţiuni, nu urmează un tratament consecvent.

Recomandările redacției