psihiatrieSpitalul de Psihiatrie, cea mai degradată clădire în care funcţionează o unitate medicală are şanse să fie reabilitat. Până atunci va mai trece ceva timp, însă perspectivele sunt bune. Negocierile îndelungi pentru achizi­ţionarea acestui spital din municipiu sunt, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, pe ultima sută de metri. Asta ar însemna că, în scurt timp, un proiect concret în această direcţie va sta pe masa aleşilor judeţeni.
Nu mai este o noutate că, reprezentanţii Consiliul Judeţean intenţionează să achiziţioneze secţia de Psihiatrie din municipiu a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, care funcţionează de ani de zile într-un imbobil aflat într-o stare deplorabilă şi retrocedat. Pentru că, clădirea are alt proprietar, chiar şi având disponibile resurse financiare, autorităţile nu au putut face aici niciun fel de investiţii.
Spitalul de Psihiatrie din strada Octavian Goga din municipiu se întinde pe o suprafaţă de 1.971 de metri pătraţi, la care se mai adaugă o suprafaţă de teren de 990 de metri pătraţi. O parte din clădire se întinde pe o parcelă ce aparţine Căminului Bătrânilor – Fundaţia „Ignatie Spitzer”, reprezentat prin Comunitatea Evreiească de Rit Occidental din Arad. Secţia de Psihiatrie se găseşte într-un imobil retrocedat Fundaţiei Caritatea, fondată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Pentru Secţia de Psihiatrie, Spitalul Judeţean a plătit chirie fundaţiei. Trebuie spus că, deşi imobilul în care funcţionează unitatea este grav degradat, spaţiul corespunde din punct de vedere al dimensiunilor cerute pentru o astfel de secţie. În plus, pentru o astfel de specialitate cum este psihiatria, existenţa unui spaţiu verde generos – pe care spitalul îl şi deţine în prezent este esenţială. În consecinţă, mutarea secţiei pe un alt teren nu ar fi fost o soluţie viabilă. Spitalul ar trebui să rămână în imobilele în care se găseşte şi în prezent, iar ca spaţiu verde trebuie asigurată o suprafaţă de 1.280 de metri pătraţi.
Trebuie spus că, clădirea spitalului a fost una dintre poverile de pe lista clădirilor retrocedate şi revendicate, pentru care, autorităţile plătesc chirii substanţiale. Pentru secţia de Psihiatrie se plătea lunar o chirie de în jur de 7.400 de lei.
Reprezentanţii CJA spun că, negocierile sunt pe final şi că, se doreşte ca, în şedinţa Consiliului Judeţean de la finalul acestei luni să fie introdus pe ordinea de zi un proiect privind cumpă­rarea Spitalului de Psihiatrie. Pasul următor va fi stabilirea unui proiect în vederea reabilităţii clădirii.

Recomandările redacției