spitalÎn acest an, modernizarea Spitalului Judeţean va continua cu o serie de investiţii, atât în reabilitarea infrastructurii, cât şi în dotarea cu aparatură. După ce în 2012, în sistemul medical arădean au fost investite fonduri consistente, drept dovadă şi obţinerea definitivă a gradului II  de clasificare, anul acesta va însemna o continuare a proiectelor de punere la punct a unităţii spitaliceşti.
De la preluarea în administrare a spitalului, Consiliul Judeţean Arad a investit în domeniul medical aproximativ şapte milioane euro. Aici intră investiţiile finali­zate deja, precum şi parte din cele începute deja. Spre finalului anului trecut însă au fost făcute primele demersuri de rea­lizare a unor noi investiţii, atât la Spitalul Judeţean, cât şi la secţiile ce aparţin de acesta. Unul dintre proiectele de amploare este construcţia secţiei TBC, pentru care a fost deja semnat constractul de finan­ţare de către conducerea CJA. Valoarea totală a contractului este de peste 10,2 milioane de lei, din care, aproximativ două milioane de lei au fost alocaţi deja de Consiliul Judeţean. În 2013, ar urma să investească sume mari în modernizarea Spitalului Judeţean. Vorbim de milioane de lei necesari derulării mai multor lucrări de climatizare, reabilitare  termică, precum şi de amenajare a incintei interioare şi a unor noi secţii. Toate proiectele de investiţii deja anunţate presupun sume consistente, ce ar urma să fie alocate doar din bugetul administraţiei şi nu şi din alte surse. Cel puţin aşa s-au calculat autorităţile judeţene când s-au întocmit documentaţiile tehnico-economice, ce au fost mai apoi supuse aprobării CJA.
În acest an ar urma să se realizeze lucrări de climatizare la corpul principal de clădire, la corpul de legătură şi a la clădirea policlinicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Prin realizarea acestor lucrări ar urma să fie asigurate cerinţele de ordin tehnic şi sanitar de tratare a aerului. Efortul financiar pentru lucrările de climatizare ar putea depăşi 5,5 milioane de lei. Clădirea policlinicii ar urma să fie supusă şi reabilitării termice, care ar urma să coste CJA alte peste 2,77 milioane de lei.
Autorităţile vor trebui să plătească şi pentru lucrări de extindere şi moderni­zare a Unităţii de Primiri Urgenţe UPU- SMURD. În primul rând ar urma să fie realizată o copertină de acces la UPU şi una de acces la Secţia Pediatrie. Mai apoi se va sistematiza circulaţia în incintă, pentru facilitarea accesului ambulanţelor.
O altă investiţie importantă ce se va concretiza în 2013 prevede realizarea unui pavilion administrativ la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Prin realizarea acestei construcţii, în unitatea spitalicească se va crea mai mult spaţiu pentru actul medical. Peste 600.000 de lei va costa această construcţie.
În afara proiectelor de investiţii, administraţia şi Spitalul Judeţean colaborează cu omologii maghiari pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale şi a sistemului de urgenţă. De altfel, nu de mult, Consiliul Judeţean a garantat pentru contractarea de către Spitalul Judeţean, a unui credit bancar în valoare de 861.600 de euro, cu o maturitate de maxim 2 ani. Cu aceşti bani ar urma să fie susţinut proiectul „Vindecarea fară graniţe în regiunea Criş-Mureş, stabilirea fondului comun de vindecare în judeţul Arad şi Bekes, în domeniul sanatăţii”. Prin derularea acestui proiect, cele două instituţii sanitare partenere vor avea acces la o bază de date actualizată cu fişele medicale ale pacienţilor, dar şi cu informaţiile necesare în vederea punerii unui diagnostic şi prescrierii unui tratament, în mod direct sau la distanţă. Proiectul are o valoare totală de aproape două milioane de euro şi partener este Spitalul Clinic Pandy Kalaman Bekes.

Recomandările redacției