cja onco

CJA accesează fonduri pentru servicii medicale

Autorităţile judeţului vor să colaboreze cu vecinii de peste graniţă pentru dotarea serviciilor medicale oncologice. Mai precis, prin derularea unui proiect transfrontalier, Consiliul Judeţean vrea să obţină finanţare nerambursabilă pentru achiziţionarea de aparatură medicală pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerului.

Este vorba de proiectul „Dezvoltarea serviciilor medicale oncologice transfrontaliere” în cadrul Programului de Cooperare România Ungaria 2014 – 2020“, care urmează să fie depus spre finanţare în noul Program de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020. Primul pas este aprobarea promovării acestui proiect, în CJA.

Într-o expunere de motive ce a fost prezentată şi aleşilor judeţeni spre consultare se arată argumentele pentru necesitatatea derulării unui asemenea proiect. Aradul este pe primul loc în ţară, ca incidenţă a cancerului, iar serviciile medicale în domeniu nu sunt eficiente în lisa aparaturii medicale.

„Proiectul «Dezvoltarea serviciilor medicale oncologice transfrontaliere»  a avut la bază necesitatea rezolvării unor deficiențe privind nivelul de echipare al serviciilor medicale, în special în domeniul oncologiei. Principalele investiții prin proiect vor fi în aparatură medicală necesară pentru diagnostic și tratament. In special categoriile de populație săracă nu au acces la acest tip de servicii medicale și nu sunt informate corespunzător asupra riscurilor și posibilităților de diagnostic și tratament. Necesitatea proiectului rezidă și în numărul mare de cazuri, astfel, Regiunea Vest ocupă locul 1 la nivel național în ceea ce privește incidența cancerului, 20,2% din cauzele de deces în Regiunea Vest sunt datorate patologiei neoplazice, iar județul Arad este pe primul loc în țară și regiune în ceea ce privește incidența cancerului (în 2012 au fost raportate 3,6 cazuri la suta de locuitori)“, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

12 milioane de euro, pentru o secţie oncologică

Administraţia s-a canalizat pe obţinerea de bani europeni pentru domeniul serviciilor medicale oncologice şi se încearcă pe mai multe filiere. Trebuie spus că, pe programul Interreg România – Ungaria 2014 – 2020, Aradul şi-a ales proiectul strategic „Extinderea, modernizarea şi transformarea Secţiei de Oncologie“, iar anunţul a fost făcut chiar în luna septembrie a anului. Atunci, reprezentanţi ai Biroului Regional pentru Cooperare Transforntalieră Oradea pentru graniţă România – Ungaria au prezentat mai multe detalii legate de programul transforntalier.

„Valoarea aproximativă a proiectului va fi de  12 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru a crea un centru de radioterapie, de diagnostic şi totodată de cercetare în zona oncologică. Acest proiect va fi realizat în colaboare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, universitate care în perioada imediat următoare va pune la dispoziţia Consiliului Judeţean o clădire aboslut necesară pentru a accesa aceste fonduri nerambursabile. Am convingerea că în anul 2015, cel mai târziu în anul 2016 să avem la Arad o secţie oncologică de nivel european. Secţia va fi înfiinţată într-un imobil al Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» de pe strada Liviu Rebreanu din municipiu“, a susţinut atunci, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu. Proiectul va fi depus spre finanţare.

Recomandările redacției