Administrația județului vrea ca mare parte din cheltuielile cu aparatura, echipamentele și materialele de protecție anti-COVID-19 achiziționate pentru spitalele arădene, să fie rambursate în fonduri de la UE. Anunțul, cuprinzând situații în cifre – a fost făcut marți, în cadrul unei conferințe.

Președintele CJA, Iustin Cionca a spus că, Ministerul Fondurilor Europene va deschide în data de 15 mai 2020 un apel de proiecte destinat infrastructurii medicale dedicate combaterii Covid-19. Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Primăria Municipiului Arad, Spitalul Orășenesc Ineu și Spitalul Orășenesc Sebiș vor pregăti și depune o solicitare de rambursare a cheltuielilor susținute de administrațiile locale și de Consiliul Județean, atât privind aparatura medicală cât și echipamentele de protecție pentru cadrele medicale. Este vorba de aprox. 21,8 milioane lei (4,5 milioane euro), pentru investițiile făcute în vederea combaterii Covid-19 în județul Arad.

De asemenea, Consiliul Județean Arad derulează în parteneriat cu DGASPC și DAS un alt proiect, pentru categoriile vulnerabile, solicitând rambursarea cheltuielilor efectuate cu materialele de protecție. „Printre altele, solicităm Uniunii Europene și rambursarea cheltuielilor realizate cu amenajarea Spitalului de Campanie de la Expo Arad. Este vorba de suma de aprox. 930.000 lei. Solicităm și rambursarea sumelor folosite pentru 615.205 bucăți echipamente de protecție medicală și lenjerie pentru pacienți. Toate acestea au fost cumpărate de administrația arădeană pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și, în mod evident, nu includ echipamentele primite din donații”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJ Arad. Începând cu data de 15 martie, Spitalul Județean a primit exclusiv de la Consiliul Județean și Primăria Arad ( în afara donațiilor asociațiilor civice, firmelor, persoanelor fizice) – 370 de aparate medicale. Asta demonstrează o mobilizare și o implicare totală și a Consiliului Județean, și a Primăriei Arad. Până acum, de la declararea stării de urgență (care a modificat condițiile achizițiilor publice și ne permite să cumpărăm cu proceduri mult simplificate), Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a primit în medie câte șase aparate medicale zilnic doar de la administrația locală, excluzându-le pe cele din sponsorizări și donații. Suma totală investită de administrația locală în spital a fost, anul acesta, de 34 milioane lei, iar suma încasată de spital din sponsorizări și donații, de aprox. 2 milioane lei”, a subliniat Iustin Cionca.

370 de aparate pentru Spitalul Județean, în două luni

O parte din aparatura medicală cumpărată de Consiliul Județean Arad pentru Spitalul Județean, în vederea tratării Covid-19, a fost chiar marți transferată din gestiunea Consiliului în cea a spitalului, ca să poată fi folosită. Transferarea s-a făcut cu aprobarea consilierilor județeni. Aparatele au fost cumpărate în cadrul a două proiecte europene transfrontaliere. Este vorba de un dispozitiv medical „aspirator secreții” și un EKG portabil cu suport mobil, aparate care au trecut astăzi în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Începând cu data de 15 martie, Spitalul Județean a primit exclusiv de la Consiliul Județean și Primăria Arad – nu includem aici și donațiile asociațiilor civice, firmelor, persoanelor fizice 370 de aparate medicale. Spitalul Județean Arad a primit în medie, câte șase aparate medicale zilnic doar de la administrația locală, excluzându-le pe cele din sponsorizări și donații. În total, fondurile investitite de administrația locală în spital a fost, anul acesta, de 34 milioane lei, iar suma încasată de spital din sponsorizări și donații, de aprox. 2 milioane lei. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit și au fost alături de eforturile noastre!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Recomandările redacției