CJP anunță: contribuțiile la sistemul de pensii se pot plăti retroactiv și în acest an

0
377

Arădenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot     să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. În acest sens, persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018, termenul de 31 decembrie 2017 fiind prelungit de curând, prin lege, cu un an.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Casei Județene de Pensii Arad. În Monitorul Oficial al României nr. 968 din 7 decembrie 2017 a fost publicată Legea nr. 238, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării  unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.
Astfel, potrivit Legii nr. 238/ 2017, încheierea contractului de asigurare socială poate fi solicitată până la data de 31 decembrie 2018.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia asigurarea în sistemul public de pensii este de cel mult cinci ani calendaristici anteriori încheierii contractului.
Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asiguarare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare fără a depăşi data de 31 decembrie 2018.
„Potrivit prevederilor legii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot face plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare”, a susținut Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii Arad.
Dacă se dorește plata retro­activă a contribuțiilor, persoana interesată, sau după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială, trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu casa judeţeană de pensii pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.