CJP anunță: crește ajutorul de deces, dar nu și pensia socială

0
495

Peste 20.000 de vârstnici arădeni vor primi și în acest an, fix 704 lei de la stat. Vorbim de pensia socială minim garantată, care nu a fost majorată și rămâne la același nivel cu anul trecut. Sunt majorate însă cuantumurile ajutoarelor de deces în cazul asiguraților sau pensionarilor.

Valoarea punctului de pensie ar urma să crească la 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020, față de 1.265 lei. Cu toate acestea, deocamdată, pentru indemnizația minim garantată (n.a pensie socială) nu sunt anunțate creșteri.

Mai bine de 23.000 de arădeni au primit lunar în ultimii doi ani, indemnizație socială de pensionar. Pensia minimă a fost introdusă în urmă cu câțiva ani, pentru ca vârstnicii cu venituri sub limita subzistenței să primească totuși o prestație socială fixă de la stat. Practic cu un stagiu minim de cotizare, vârstnicii primesc de la stat acești bani, în mod garantat.  Această pensie minim garantată a fost pusă în plată pentru prima dată în 2009, pe timpul crizei financiare, când valoarea era de 300 de lei. De atunci a mai fost ajustată conform creșterii pensiilor până a ajuns la acești 704 lei.

Potrivit reprezentanților Casei de Pensii a crescut valoarea ajutorului de deces. Așadar, acesta a fost majorat din 9 ianuarie 2020, la 5.429 de lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, de la 5.163 lei cât a fost până în prezent. Adică, prestația va fi mai mare cu 266 de lei. De asemenea, cuantumul ajutorului de deces acordat în cazul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului crește de la 2.582 lei, la 2.715 lei.  

Ajutoare de deces acordă și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

Nu în ultimul rând, indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 1.010 lei, de la 1 ianuarie 2020. Cuantumul acesteia ar urma să se schimbe din septembrie 2020.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.