OLYMPUS DIGITAL CAMERADupă un parcurs legislativ ce a durat mai bine de o lună de zile, bugetul de asigurari sociale pentru acest an a intrat în sfârşit în vigoare la începutul saptamanii. Casa Judeţeană de Pensii anunţă prevederile publicate în Monitorul Oficial.
Conform prevederilor Legii 6/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, publicată în Monitorul Oficial în 22 februarie 2013, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 este de 2.223 de lei. Cota de contribuţie de asigurări sociale pe anul 2013 pentru condiţii normale de muncă este de 31,3%.
Articolul 36 din legea 263/2010, prevede că baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţi o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 778 lei şi nici mai mult de cinci ori valoarea acestuia, respectiv 11.115 lei.
„Ţinând cont că Legea 6/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat a intrat în vigoare de la data de 25 februarie 2013, anunţăm persoanele asigurate în sistemul pu­blic de pensii pe bază de contract de asigurare socială al căror venit asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii Arad este mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 778 lei, că începând cu data de 25 februarie, venitul asigurat lunar înscris contractul de asigurare socială este de 778 lei, iar contribuţia lunară este de 244 lei, reprezentând venitul minim lunar asigurat, respectiv contribuţia minimă lunară. Rugăm pe această cale persoanele care au depus carnetul de muncă la Casa Judeţeană de Pensii Arad şi nu l-au ridicat să se prezinte pentru ridicarea carnetului de muncă“, a susţinut Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.

Recomandările redacției