După ce, cu câțiva ani în urmă, s-au investit aproape un milion de lei în clădirea Preparandiei, având destinația de muzeu al primei școli pedagogice românești din Transilvania, aceasta rămâne foarte slab frecventată.

În 2012, adică la inaugurare, muzeul învățământului arădean era amenajat pe două nivele. La subsol erau prezentate obiecte și mobilier didactic, care au fost recondiționate, printre care bănci vechi din lemn, o catedră, abace, instrumente muzicale, uniforme, o călimară, o peniță. La etaj au fost expuse cărți vechi, tablouri cu dascălii Preparandiei, fotografii vechi, cu elevi și profesori. De asemenea, vizitatorii mai puteau vedea cataloage și carnete de note din perioada anilor 1930-1940 și fotocopii ale unor documente aflate în arhivele școlilor din Arad.

Investiția în acest muzeu, a cărui reabilitare s-a încheiat în 2011, se ridica la 880 000 de lei, proiectul fiind finanțat în proporție de 85% din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Între timp, în clădirea de a cărei administrare se ocupă Centrul Municipal Cultural Arad au mai fost găzduite câteva evenimente pasagere, însă investiția nu prea dă roadele cuvenite, foarte puțini dintre arădeni și turiști fiind familiarizați cu conceptul acestui obiectiv.

Deși și-au manifestat intenția de a revitaliza această clădire prin mai multe evenimente, nu se mai aude aproape nimic despre clădirea Preparandiei. Am încercat să îi contactăm telefonic pe responsabilii de acest muzeu, știind că ar fi vorba de un consilier, un referent și un supraveghetor, însă am reușit să dăm, în final, doar peste un responsabil care…nu prea este responsabil. Acesta ne-a asigurat că muzeul este deschis și poate fi vizitat, asta deși muzeul pare a fi mai mult închis. „De obicei se țin evenimente pentru copii în vacanța de vară și câteva alte evenimente, dar destinația clădirii este de muzeu”, ne-a asigurat Daniel Cană, șeful serviciului în cadrul departamentului de Proiecte Culte al Centrului Municipal de Cultură.

Suntem de acord cu faptul că investițiile într-un muzeu nu sunt foarte profitabile, însă ne întrebăm dacă cea despre care vorbim este susținută, măcar puțin, printr-o strategie de marketing care să atragă vizitatori. Rămâne de văzut ce măsuri va lua Centrul Municipal de Cultură pentru a face clădirea-muzeu mai cunoscută și mai vizitată.

Recomandările redacției